Bönderna ännu utan sina bidrag

Gotländska bönder har fortfarande inte fått sina livsviktiga jordbruksbidrag. Bidrag som de i många fall är beroende av.

Gotland2009-11-13 04:00
- Vi inser att det innebär stora påfrestningar för bönderna, säger Gösta Cedergren, samordnare för jordbruksstöd på länsstyrelsen.
Det handlar om de årliga så kallade gårdsstöden och miljöstöden från EU som bönder kan ansöka om varje år. Men för drygt ett år sedan fick Sverige bakläxa av EU gällande hanteringen av stöden och har varit tvingade att göra en inventering av de så kallade jordbruksblocken.

Inventering
Jordbruksblocken är de arealer som bönderna deklarerar att de brukar och använder.
- Inventeringen innebär i de flesta fall att arealer ändras, gränser flyttas och att blocken delas eller slås ihop, säger Gösta Cedergren.
Det innebär i sin tur att böndernas ansökningar om stöd måste uppdateras och baseras på de nya blockindelningarna.
Det har fått till följd att utbetalningar av stöden är försenade. Preliminärt menar nu länsstyrelsen på Gotland att de första utbetalningarna av gårdsstödet görs den 22 december. För miljöstödet är utbetalningen en vecka senare.
- Vår prognos är att 85 procent av bönderna får sina utbetalningar då. Efter årsskiftet kommer länsstyrelsen kontinuerligt att var 14:e dag kunna betala ut gårdsstöd, medan miljöstödet betalas ut månadsvis, säger Cedergren.

200 miljoner
I normala fall utgör stöden en fjärdedel av en bondens årsomsättning. Men för en del bönder, de som främst har betesmark, innebär stödet 75 procent av omsättningen. För att sätta press på jordbruksminister Eskil Erlandsson om att pengarna måste betalas ut uppvaktades han under gårdagen av LRF. Anna Törnfelt, ordförande från Gotland fanns med när LRF uppvaktade ministern i Stockholm.
- För Gotlands 1 800 bönder handlar det om totalt 200 miljoner som ska betalas ut. Pengar som i normala fall betalas ut redan i oktober, berättar Anna Törnfelt.
- Många bönder har det väldigt väldigt tufft just nu och de är i en svår ekonomisk situation. Pengarna måste verkligen betalas ut så fort som möjligt, säger hon.

Beroende
Ann-Marie Andersson driver jordbruk i Fole tillsammans med sin man Leif Andersson. De vet fortfarande inte när de får några pengar.
- Vi är helt klart beroende av de pengarna. Annars skulle vi inte klara oss. Men det finns värre drabbade lantbrukare än vi, säger Ann-Marie Andersson.
- Vi är inte i en svår ekonomisk situation bara för att vi inte har fått pengarna.
- Inte än i alla fall, tilläggare hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!