Bonus lockar fastlänningar till äldreomsorgen

Rekordmånga har sökt sommarjobb inom äldreomsorgen på Gotland. Jane Sandberg, chef för rekrytering- och bemanningsenheten, tror att intresset är ett resultat av intensiv marknadsföring, bonus och att attraktionen för yrkena har vänt.

Jane Sandberg, chef för rekrytering- och bemanningsenheten, tror att det stora intresset för sommarjobb inom äldreomsorgen är en kombination av bonus, marknadsföring och att attraktionen för yrkena vänt.

Jane Sandberg, chef för rekrytering- och bemanningsenheten, tror att det stora intresset för sommarjobb inom äldreomsorgen är en kombination av bonus, marknadsföring och att attraktionen för yrkena vänt.

Foto: Elisabet Andersson/arkiv

Gotland2024-04-22 12:31

Hittills har tusen personer sökt sommarvikariat inom äldreomsorgen på Gotland. Det är dubbelt så många jämfört med i fjol, vilket Sveriges Radio var först med att rapportera.

– Det är betydligt fler än tidigare. Den här sommaren kommer vi ha personal, konstaterar Jane Sandberg.

Det stora intresset tror hon bland annat beror på att de tidigt gick ut med bonusen; 10 000 kronor för de som jobbar på landsbygden, 5 000 för de i Visby, resebidrag samt 300 kronor per dygn för boende. Sommarbonusen infördes första gången förra året och har marknadsförts hårt.

– Vi har en jätteduktig marknadsförare som har jobbat intensivt för att vi ska synas i sociala medier, i radiokampanjer och i lokaltrafiken.

undefined
Yrken som omfattas är bland annat inom hemtjänst, äldreboende och LSS-verksamheter.

Hälften av de sökande är från fastlandet och mellan 18 och 30 år.

– Det ser vi som jättepositivt. Det skulle vara fantastiskt om de ser hur bra Gotland är, flyttar hit och kan jobba kvar.

Jane Sandberg tror att ytterligare en anledning till det ökade intresset är att attraktionen för omsorgsyrken vänt. Trots det stora söktrycket finns ännu ett par vakanta platser. Årets utmaning är framför allt rekrytering av nattpersonal. 

När det kommer till att bemanna omsorgen året runt är det fortsatt svårt.

– Den största utmaningen som Sveriges arbetsmarknad står inför är kompetensförsörjning, eftersom andelen i arbetsför ålder krymper medan äldre personer ökar. På grund av ö-läget är Gotland extra utsatt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!