Bor du granne med en orm?
På Gotland, liksom i övriga landet, finns ett stort mörkertal på antalet giftormar som finns inom tätbebyggt område. En lista på registrerade giftormar har förekommit i rikspressen men denna visar sig vara helt inaktuell. - Vi har fått in en ansökan nu i veckan men det är minst 4-5 år sedan sist, säger Urban Åslund, djurskyddsinspektör på miljö- och hälsokontoret.
- Det är ett otroligt mörkertal på Gotland, säger Urban Åslund. De flesta bryr sig inte om att söka tillståndet.
När någon söker tillstånd åker miljö- och hälsokontoret ut och kontrollerar terrariet.
- Vi kontrollerar säkerheten men också att djuret har det bra och att terrariet uppfyller de krav som Jordbruksverket har bestämt för ormar i fångenskap. Vi kontrollerar bland annat fukt och temperatur i terrariet och naturligtvis storleken. De måste ha ett visst utrymme att röra sig på.
Efter tillstånd har givits skall djuret kontrolleras med jämna mellanrum. Miljö- och hälsokontoret har ett visst samarbete med polisen som får in några ormar om året. Ormarna skall artbestämmas och man får då ta hjälp av experter. Oftast skickas ormarna till Skansen i Stockholm.
Bestämmelserna för giftormar är olika i kommunerna. De flesta kommuner i landet kräver tillstånd och att ha giftormar utan tillstånd straffas med böter eller fängelse i högst sex månader. Enligt djurskyddsmyndigheterna är det zoo-affärernas skyldighet att upplysa om bestämmelserna som gäller i kommunen. Alla köper dock inte sina ormar i affären. Det är många ormar som smugglas in i landet eller man skaffar sig ormarna på annat sätt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!