Borgenpengarna utreds ytterligare

Användningen av vinstmiljonerna vid försäljningen av Borgen skall nu utredas ytterligare.

Information. Nord Stream informerade om den planerade gasledningen genom Österjön. Många av frågorna som publiken ställde handlade om säkerhet och placering. Foto: Rolf Jönsson

Information. Nord Stream informerade om den planerade gasledningen genom Österjön. Många av frågorna som publiken ställde handlade om säkerhet och placering. Foto: Rolf Jönsson

Foto: Rolf Jönsson

Gotland2009-02-27 04:00

Det beslutade kommunstyrelsen vid gårdagens möte.

Ja, hur de omdiskuterade vinstmiljonerna slutligen skall användas blev nu föremål för en återremiss. Det handlar om de åtta miljoner kronor som kommun tjänade på försäljningen av Borgenfastigheten i Visby. När ärendet behandlades i kommunfullmäktige röstade Torsten Gislestam, (C), av misstag med oppositionen varvid pengarna öronmärktes för kulturen.
Då inkom ett medborgarförslag från Bertil Hägg och Ingrid Johansson som föreslog att beslutet om användingen av Borgenpengarna skulle rivas upp och i stället skulle beloppet användas inom vård, skola, omsorg.
Ledningskontoret biföll förslaget såtillvida att man föreslog att ärendet skulle sändas åter till fullmäktige för nytt beslut men att vinsten inte skulle reserveras för något speciellt ändamål.
Men kommunstyrelsens ledamöter bestämde sig alltså för återremiss. Om man hårdrar konsekvenserna så skulle ju varje beslut i kommunfullmäktige kunna "överklagas" via ett medborgarförslag.
- Vi ska se över principerna för medborgarförslag, vad de ska leda till, säger kommunstyrelsens ordförande Eva Nypelius, (C). Vi vill ha medborgarförslagen för sig och sakfrågan för sig.
Björn Jansson, oppositionsråd, (S):
- Ska vi acceptera att fullmäktige fattat ett beslut även om det inkommer ett medborgarförslag. Vi tyckte det var fel att Ledningskontoret föreslog att beslutet skulle rivas upp. Man måste respektera att ett beslut är fattat.
Det blir nu Ledningskontoret som får göra en utökad och förnyad utredning.

300 förslag
Annars uppskattar kommunstyrelsen möjligheten att inlämna medborgarförslag och beslutade att systemet skall fortsätta. Möjligheten infördes 1 juli 2004 i kommunen och fram till årsskiftet hade cirka 300 förslag inkommit. Mängden ökar stadigt och 2008 inkom 138 förslag. Majoriteten av alla ärenden berör tekniska nämndens verksamhetsområden.
- En stor succé som väckt medborgarnas engagemang, sammanfattar Eva Nypelius.
Björn Jansson håller med:
- I början fanns det en farhåga att man skulle protestera mot kommunala beslut men den har inte besannats, en eloge till förslagsställarna.

Roneförsäljning
Gamla skolan i Rone, fastigheten Roes 1:13, säljs för 1 150 000 kronor. Köpare är Joakim Lange, Fröjel Hägur, och Anna Lund, Luleå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!