Borgerliga oppositionen vill ha kvar skolorna i Stenkumla och Hejde
Ompröva nedläggningen av skolorna i Stenkumla och Hejde.Det förslaget lämnade oppositionen i barn- och utbildningsnämnden in vid onsdagens sammanträde.Men ordföranden Brittis Benzler ser ingen anledning till omprövning.
Omprövningsförslaget är signerat Gösta Hult, (c), Solveig Artsman, (m) och Jan Lindell, (fp). Anledningen till att de nu ser en möjlighet till fortsatt liv för de båda skolorna är de två miljoner kronor extra som kommunstyrelsen vid sitt budgetsammanträde beslutade att överföra till barn- och utbildningsnämnden (Bun).
Enligt nu gällande beslut skall skolorna i Stenkumla och Hejde läggas ner efter vårterminen 2005.
Och Bun:s ordförande Brittis Benzler, (v), ser ingen anledning att ändra på det.
? Förstärkningen av budgeten bör användas mer långsiktigt, det är inte ett tillfälligt anslag för 2005 utan det bör användas för den långsiktiga skolstrukturen på landsbygden. Jag ser ingen anledning att backa beslutsmässigt.
I Stenkumla finns i dag endast årskurserna 5 och 6 med 17 av 27 elever i åk 6 och som således försvinner nästa läsår.
? Det finns ingen pedagogisk vinst med att fortsätta bedriva verksamhet i Stenkumla skola.
Hejde har fler årskurser men ett starkt vikande elevunderlag och skall samordnas med Sanda.
? En bra lösning som jag står fast vid. Det blir bättre verksamhet om skolan inte är för liten men ibland finns det skäl att behålla även en liten skola som exempelvis barnens restider.
Extrapengarna bör, menar hon, användas för att stötta de små skolor på ön som i dagsläget inte klarar sig på den skolpeng de får men som ändå bör vara kvar. Exempel på sådana skolor är Fårö, Stenkyrka, Tingstäde, Öja.
? Det ser jag som ett mer långsiktigt sätt att använda den ramförstärkning vi fått.
Men hon understryker att det borgerliga förslaget ännu inte diskuterats i nämnden. Det kommer att ske vid nästa sammanträde, 8 december, då man också beslutar hur de extra två miljonerna skall användas.
För den kommande skolorganisationen på ön i anledning av det minskade elevunderlaget beslutade nämnden att gå vidare med förslagen att verksamheten i Fardhems skola samordnas med kringliggande skolor samt att se över organisationen för Hörsne och Gothems skolor.
Inga Sävekameror
Bun gjorde tummen ner för det omdiskuterade förslaget att sätta upp bevakningskameror på Säveskolan, detta för att minska skadegörelse och klotter inom skolområdet som ökat kraftigt. Under 2003 uppgick kostnaden för detta för hela Sävetomten (in- och utvändigt) till 75 000 kronor. För de första nio månaderna i år ligger kostnaden på 125 000 kr.
Nämnden anser att det är lika effektivt att se över gatubelysningen så att den blir effektiv liksom att riva de byggnader som står kvar men inte längre används. Därför tillskriver man nu tekniska nämnden med en begäran om att detta åtgärdas.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!