Börjar gälla på vissa platser redan i sommar

Tekniska förvaltningens tjänstemän har lagt sista handen vid förslaget till införande av p-avgifter i Visby. Förslaget överlämnades i går till tekniska nämnden.
Målet är att från 1 oktober ha infört p-avgifter på alla platser som är föreslagna. Men redan från i sommar skall det införas vid hamnterminalen och vid gatorna vid Visby lasarett.
­

Gotland2003-01-16 04:00
När allt är genomfört så får vi anpassa till det som är bäst. Det vet vi när vi har sett hur det fungerar i praktiken.

Det säger kommunens tekniske direktör Per Lindskog. Efter samråd och en mycket intensiv debatt så har det tidigare preliminära förslaget förändrats en hel del. Man framhåller gärna att 70 procent av kommunens parkeringar i Visby blir avgiftsfria under nio månader av året. Det rör sig om cirka 900 platser.
Men vill man parkera i innerstan, då kostar det året runt, tio kronor i timman. Tekniske direktören Per Lindskog understryker att p-avgifterna inte införs för att klara förvaltningens budget för gatumarken, utan för att förbättra trafiksituationen. Samtidigt så är förvaltningen för i år ålagd att spara 15 miljoner kronor.
<span class=MR>30 biljettautomater</span>
Införandet av parkeringsavgifter kräver inte att man behöver anställa mer folk. Kostnaderna för genomförandet blir ändå tre miljoner kronor. Pengar går bland annat till 15 biljettautomater i innerstan och lika många automater för övriga områden som blir avgiftsbelagda.
­ Vi lovar att automaterna åtminstone blir snyggare än postens brevlådor, säger Per Lindskog.
Ursprungligen trodde man på tio miljoner i årliga intäkter. Det slutliga förslaget tros ge sex miljoner från nästa år medan det i år, när allt inte är utbyggt, ger två miljoner kronor i intäkter.
Det som föreslås är ett system med differentierade avgifter, från 3 kronor/tim vid gatorna närmast lasarettet till tio kronor/tim i innerstan.
<span class=MR>Konflikt med köpmän?</span>
Konflikt kan det bli med köpmännen vid Östercentrum. De betalade för 25 år sedan fyra miljoner kronor i ersättning till kommunen för däcket. Men kommunen äger marken, ansvarar för reparationer och underhåll, och anser därför att man kan ta ut avgifter på kundparkeringarna.
Det handlar om fem kronor/tim sommartid (15 maj-15 augusti). Samma gäller för en stor del av hamnområdet och utanför Söderport. Samtidigt ska fler p-platser bli avgiftsfria runt innerstaden.
Men inte på Södercentrum. Där äger Atterdags kundparkeringen och kan alltså ha avgiftsfria p-platser som dragplåster.
<span class=MR>Boendeparkering</span>
Särskilda regler införs i innerstan för boendeparkering. Modellen är hämtad från Stockholms innerstad. Boende får först betala 250 kronor för två år i taget för att kunna betala förmånligare p-avgift. Vill man betala p-avgift för ett helt år kostar det 2000 kronor. Det innebär alltså cirka 167 kronor per månad. Man kan exempelvis också välja månadskort för 200 kronor.
För ett så kallad nyttoparkeringstillstånd i innerstaden, exempelvis hantverkare som utför arbete där, föreslås en avgift på 7500 kr för 3 år.
Handikappade blir även i fortsättningen befriade från att betala parkeringsavgift.
Andra förändringar som rör innerstan är att alla som arbetar där får betala p-avgift precis som alla andra besökare. Exempelvis får kommunanställda, som inte har tillgång till parkering på mark som inte är gatumark, betala som alla andra. (Men ett antal tjänstemän vid tekniska förvaltningen har tillgång till gratisparkering).
<span class=MR>Jämfört med övriga landet</span>
Det kommer att bli färre skyltar om parkeringsförbud i innerstaden och det blir bara tillåtet att parkera på markerade platser.
När man har tagit fram förslaget om p-avgifter i Visby, så har man tittat på hur man gör i övriga delar av landet. Det visar sig att i mindre kommuner har intäkterna från p-avgifter ökat kraftigt medan i storstäder så är det en konstant nivå med höga intäkter.
Nu hoppas tekniske direktören Per Lindskog att tekniska nämnden skall fatta beslut om p-avgiftsförslaget vid sdammanträdet den 29 januari. Sedan skall ärendet vidare upp i fullmäktige för beslut under våren.
­ Men vi är inte förvånade om det blir en viss försening. Bara vi kan komma i gång som beräknat, säger Per Lindskog.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om