Hon har tillsammans med en rad andra aktiva inom livsmedelsområdet författat en skrivelse till bland annat Livsmedelsverket för att få till ett bättre förhållande mellan kommunernas livsmedelsinspektörer och företagare.
- Den här skrivelsen ska man se som något positivt. Vi rör om i grytan för att få det bättre för de små livsmedelsföretagen.
Osäkra
Riina Noodapera säger att de problem som företagare på Gotland upplever känns igen över hela Sverige. Det handlar om osäkra livsmedelinspektörer med bristande kunskaper. Osäkerheten kan leda till att de övertolkar lagen, menar författarna till skrivelsen. När det gäller Gotland har kommunens livsmedelinspektörer inte heller hunnit med vad de ska.
- Man får ge en eloge till kommunen, som under året har ökat antalet tjänster från drygt fyra till drygt sju.
- Ja, det har varit det vi fått mest kritik för, att vi inte hinner komma. Men det kommer bli bättre under 2011, när vi nu är fler, säger en av kommunens livsmedelsinspektörer, Per Tjernby.
Han berättar även att det finns tankar på att specialisera sig mera.
- Vi har diskuterat om någon av oss ska specialisera sig inom rökeri, en annan inom mejeri till exempel.
Mer utbildning
Just specialiering är något som tas upp i skrivelsen till Livsmedelsverket. Andra förslag är mer utbildning och att avgifterna för företagarna ska vara lägre tills kommunen ser hur företagen sköter sin egenkontroll och sin produktion.
Företagare dåligt pålästa
Men det är inte bara inspektörerna som har brister. Företagarna själva är ibland också dåligt pålästa om sina rättigheter och skyldigheter, menar Riina Noodapera.