Bostäder ett problem<br>för öns nya myndigheter
- Att ordna boendet för dem som flyttar hit och ska jobba på de nya myndigheterna är ett problem. Det är boendet man oroar sig för. Det går inte att sticka under stol med.
De tre andra som ingår är Karin Lindvall, Yvonne Stanius och Carina Annas, samtliga till vardags på kommunens Kom Jobb-enhet, som sysslar med rekrytering av folk exempelvis till sjukvården. Mats Andersson har som huvudjobb att vara vd för Gotlands Industrihus AB.
- Det senaste budet vi har från Gotlandshem är att väntetiden på en hyreslägenhet där är tre år. Men sedan finns en lång rad privata värdar i Visby. De väljer dock lite mer vilka hyresgäster de vill ha. Men jag är inte orolig för att det inte ska ordna sig. Det gör det alltid på något sätt, säger Mats Andersson.
Vill hyra tillfälligt
- Till att börja med är det många som först vill hyra en lägenhet tillfälligt. Kanske under ett år, för att se om man trivs att leva och arbeta här. Och det är faktiskt flera privatvärdar i Visby, som har hört av sig till oss och sagt att de har lägenheter att hyra ut. Sedan byggs det ju 500 bostäder i Visbyområdet i år och nästa år. Alla är nyfikna på hur detta påverkar bomarknaden, säger Mats Andersson.
I snitt räknar man med att det är tio procent av dem som är anställda på de statliga myndigheterna, som flyttar med. Sedan är det lite speciellt med riksutställningar, där man inte hittar all den kompetens som behövs på Gotland. Där blir det rekrytering från hela landet.
Sammantaget rör det sig om cirka 700 nya jobb som ersättning för nedläggningen av försvaret på Gotland. Omräknat blir då en hitflyttning av 10 procent, detsamma som 70 familjer. För dessa ska det ordnas bostad men också jobb för medflyttande. Barnsomsorg ska också fixas och vad det finns för typ av skolor efterfrågas också.
Positivt överraskade
Där är man positivt överraskade över att väntetiden inom barnomsorgen är garanterad till högst tre månader och att det finns friskolor vid sidan om kommunens skolor. Kulturlivet finns det också frågor om. Där är det Helena Wangefeldt-Ström som hjälper till med informationen. Arbetsförmedlingen finns förstås också med aktivt inför flytt till Gotland.
Sedan samarbetar kommunen och länsstyrelsen kring utlokaliseringen av de nya myndigheterna. Flera av dessa klarar dock själva av allt kring flytt och boende. Dit hör Försäkringskassan och Svenska Spel.
- Sedan är det så att flera av myndigheterna genomför flytt och utökning av antalet anställda successivt. Men det finns två myndigheter som det är annorlunda med. Det unika blir med Riksutställningar och Riksantikvarieämbetet som kommer hit i en klump, säger Mats Andersson.
I höst, preliminärt i oktober kommer Riksutställningar och Riksantikvarieämbetet att informera näringslivet men också allmänheten om vad man gör och vilka behov man har för att klara sina uppdrag. Nästa år blir det troligen en mässa på Gotland som ska tala om vad Gotland kan och kan hjälpa till med.
Kan ge fler jobb
Det kan alltså betyda att gotländska leverantörer kan få jobb genom de nya myndigheterna och därmed kanske ytterligare sysselsättning skapas.
- Vi försöker hela tiden tala om att det går att leva ett hyggligt liv här och att det finns goda kommunikationer. Men det finns ett stort behov av bostäder, till att börja med tillfälliga. Där kan fler hyresvärdar höra av sig till oss på Inflyttarservice, säger Mats Andersson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!