Bostäder kan byggas där buller varit hinder

Kurvorna för flygbuller har räknats om och området de täcker har blivit betydligt mindre. Det gör att det nu ska bli lättare att bygga på flera platser i och omkring Visby.

BULLER. Flygtrafiken låter, men planen har blivit tystare.

BULLER. Flygtrafiken låter, men planen har blivit tystare.

Foto: Tommy Söderlund

GOTLAND2015-11-25 05:30

Bland annat vid Själsö och Brissund och i kvarteret Melonen i Visby.

– Det kommer att bli lättare, och det är mycket efterlängtat. Tidigare har det varit ett vakuum. Men det finns fortfarande några frågetecken som vi tittar på just nu i samband med att vi ska yttra oss till Trafikverket som ska fastställa kurvorna, säger Gunnar Gustafsson på samhällsbyggnadsförvaltningen.

Bristerna i samordning mellan plan- och bygglagstiftningen och miljölagstiftningen och dess tillämpning i fråga om buller har länge försvårat planläggning och bostadsbyggande till följd av den otydlighet och osäkerhet som rått. Förra året gjordes en samordning som ska underlätta

byggandet av fler bostäder. I anslutning till detta antog regeringen en ny förordning om trafikbuller vid bostadsbyggande. Den trädde i kraft den 1 juni i år och innebär att vi får tåla fler överskridande av riktvärdena för bland annat flygbuller.

Enligt förordningen bör buller från flygplatser inte överskrida ett medelvärde på 55 decibel och flygtrafiken bör har en högsta maximal ljudnivå på 70 decibel. Värdena gäller vid en bostads fasad utomhus.

Om den maximala ljudnivån ändå överskrids så bör det inte ske fler än 16 gånger mellan klockan 6.00 och 22.00 och tre gånger under natten. En kraftig ökning av antalet överskridande.

– Att det kommer att bli lättare att bygga där flygbuller tidigare varit ett hinder beror på en kombination av tystare plan och förordningen som säger att vi får tåla mer buller, säger Gunnar Gustafsson.

Ulf Johansson, miljöhandläggare hos Swedavia på Visby flygplats, säger att med den trafik som är till och från Visby flygplats så kommer man knappast upp till de riktvärden som gäller.

– När vi beräknat de nya kurvorna har vi även tagit hänsyn till framtida trafik, men detta gäller enbart för det civila flyget, säger Ulf Johansson, miljöhandläggare hos Swedavia på Visby flygplats.

Trafikverket håller nu på med att göra en så kallad riksintressespecificering för flygplatsen, för att skydda den så att flygtrafiken inte hotas. Deras rapport är nu ute på remiss hos bland andra byggnadsnämnden och regionstyrelsen. De kommer att behandlade ärendet i december.

– Vi behöver få svar på hur det militära flyget påverkar. Sedan har vi även funderingar kring flygplatsens tillstånd som vi överklagade i början av året och där vi fortfarande inte hört någonting, säger Gunnar Gustafsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om