"Vi har flaggat för bostadsbrist i flera år"

Gotlands studentkår Rindi meddelar att de ligger back 900 studentboenden inför höstens terminstart. "Det är ett extremt tryck just nu", säger Lovisa Thuresson, boendeförmedlare för studentkåren.

Martin Forsberg, ordförande för Gotlands studentkår Rindi, och Lovisa Thuresson, boendeförmedlare för Rindi, tycker att man borde ha löst studenternas boendesituation för flera år sedan. "Ibland är det stora ord, utan att det händer så mycket", säger Lovisa Thuresson.

Martin Forsberg, ordförande för Gotlands studentkår Rindi, och Lovisa Thuresson, boendeförmedlare för Rindi, tycker att man borde ha löst studenternas boendesituation för flera år sedan. "Ibland är det stora ord, utan att det händer så mycket", säger Lovisa Thuresson.

Foto: Oscar Stomberg

Gotland2021-08-24 06:03

Förra höstterminen sökte sig omkring 1000 nya studenter till Campus Gotland. I år är den siffran 1051 och antalet helårsstuderande universitetsstudenter börjar närma sig 1500. Det brukar alltid vara svårt för de studerande att hitta bostäder, men i år har utmaningen varit större än vanligt.

– Vi brukar ha 150-200 privata hyresvärdar registrerade, men nu har vi runt 60. Och Gotlandshem har haft samma bestånd av studentboenden varje år sedan Högskolan på Gotland och Uppsala universitet slog ihop, trots att antalet studenter har ökat betydligt sedan dess, säger Lovisa Thuresson, boendeförmedlare för Gotlands studentkår Rindi.

I år är det dessutom många av de som studerade på distans under förra året som nu vill studera på plats. 

– Så som boendesituationen ser ut idag kommer nog de flesta att få räkna med delat boende. Det kan vara ett alternativ att kolla med sin kursansvarige om man kan studera på distans tills det lugnat ner sig. Det är ett extremt tryck just nu.

Enligt Martin Forsberg, ordförande för Gotlands studentkår Rindi, kommer det att variera från institution till institution vilka som kommer erbjuda distansundervisning. 

– Det går ju nästan inte för de som läser sjuksköterskeprogrammet, de har redan fått skjuta på praktiken. Det är svårt att skära upp saker över Zoom, säger han.

Bland de sökande är det svårast att hitta bostad för de som letar efter helårsboende.

– Man har hört om studenter som, när sommaren väl rullar in, får sin hyra höjd från 5 000 kronor i månaden till 5 000 i veckan, säger Martin Forsberg.

Konsekvenserna av bostadsbristen blir att Gotland förlorar den spetskompetens som universitetet erbjuder. Flera studenter känner att de inte kan stanna på ön när de är klara med studierna – då är lättare att hitta långtidsboende i Stockholm, trots att bostadsbristen är stor där också. 

– När vi pratar med politikerna om bostadsproblemet möts vi av medhåll, och alla verkar tycka att det är bedrövligt att vi inte har tillräckligt med studentbostäder. Men det lilla som görs räcker inte till, säger Lovisa Thuresson.

I Visborgsområdet ska det till år 2024 stå klart 150 nya studentbostäder. Men Lovisa Thuresson tycker att det borde ha gjorts redan för nio år sedan.

– Vi har flaggat för bostadsbrist i flera år nu. Vi behöver 900 nya bostäder idag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!