Riksbankens chockhöjning skakar bostadsföreningar

Tidigare har GT rapporterat om den väntade chockhöjningen av bostadsbolagens hyror. Men den rekordhöjda räntan riskerar även att radera ut många gotländska bostadsrättsföreningars ekonomiska marginaler. Det framgår i en analys av bolaget Branly.

Stadsdelen A7-fältet, eller Artilleriet, innehåller många bostadsrätter.

Stadsdelen A7-fältet, eller Artilleriet, innehåller många bostadsrätter.

Foto: Dennis Pettersson

Gotland2022-09-30 07:02

Enligt analysen från företaget, som hjälper bostadsrättsföreningar att planera ekonomin, kommer de allra flesta föreningar tvingas höja avgifterna om styrräntan och Riksbankens inflationsprognos slår igenom fullt ut. Och det kan bli betydliga höjningar inom kort. Bland bostadsrättsföreningarna på ön finns nu en stor osäkerhet inför framtidsutsikterna.

– Det kommer påverka oss. Men hur mycket beror på hur länge höga räntor ska gälla. När man skriver om lånen så påverkar det ju utgifterna och blir det tillräckligt mycket så måste man ju höja avgifterna, säger Johnny Olsson som är ordförande i bostadsrättsföreningen Skäran i Visby.

Skäran ligger på Trädgårdsgatan och består av 130 lägenheter. Även på bostadsrättsföreningen Visbyhus 13, på Irisdalsgatan i kvarteret Gurkan, är räntehöjningarnas påverkan på tapeten. De har 374 lägenheter i beståndet.

– Vi ska ha styrelsemöte på tisdag och det kommer säkert bli en fråga där, säger styrelseordförande Björn Holmstedt.

Uppskattningsvis kommer 88 procent av Sveriges bostadsrättsföreningar tvingas höja sina avgifter fram till 2025.

En genomsnittlig bostad på 70 kvadratmeter på Gotland kommer bli nästan 30 procent dyrare under perioden, med en höjning på över 1 000 kronor i månaden.  

– Det beror på hur man har lån och hur de är placerade. Allt snack om höjningar bygger på att man har löpande obundna lån. Har du bundna så påverkas ju inte räntan. Men kostnadsläget ökar och vi får diskutera och se vad budgeten säger. Har kostnaderna ökat så pass att vi måste höja avgifterna så gör vi det efter nyår, säger Björn Holmstedt.

Också för Skäran ligger en avgiftshöjning i korten.

– Det är inte omöjligt att det blir så. Jag har inte räknat något på det ännu men jag vet ju vad vår skuld är på. Men helt klart så kommer vi att påverkas och det är inte bara lånen, det är så mycket annat också. Det är el och det är fjärrvärmen som de pratar om att höja också, allting kommer ju nu, säger Johnny Olsson.

Är du orolig för föreningens ekonomi?

– Visst är man lite fundersam i dagsläget. För man vet ju inte hur länge det här kommer pågå och det värsta är ovissheten. Nu har Riksbanken gått ut och sagt att man ska ha rygg för räntehöjningar, men det är ju så mycket annat som påverkar boendekostnaderna också.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!