Bostadspriserna skenade under pandemin

Nu har prisökningarna för de senaste två åren sammanställts. GT har talat med en expert på KTH om de anmärkningsvärda siffrorna.

Cecilia Hermansson har forskat både på bostadsmarknaden och på hushållens ekonomi.

Cecilia Hermansson har forskat både på bostadsmarknaden och på hushållens ekonomi.

Foto: Pressbild

Gotland2022-03-02 05:05

Gotland toppar den ena listan – överlägset – och kommer tvåa på den andra. Detta när Länsförsäkringar bearbetar Svensk mäklarstatistiks siffror för de två senaste åren.

Öns villapriser har stigit med hela 43 procent. Tvåan på listan, Jämtland, har gått upp 34 procent medan rikssnittet ligger på 27.

Gällande bostadsrätter toppar Jämtland i stället. Med 27 procent ligger Gotland tvåa – och långt över landets snittsiffra på 14.

– Det är väldigt kraftigt, en otrolig prisuppgång på kort tid, säger Cecilia Hermansson, KTH-forskare inom fastighetsekonomi och finans.

Enligt henne är det logiskt att Gotland har blivit attraktivt de senaste åren:

– Många människor vill nu bo längre från stan och närmare naturen, särskilt i och med pandemin.

Det är den positiva vinkeln. Men det har samtidigt larmats om "obalans på den gotländska bostadsmarknaden", bland annat i länsstyrelsens senaste analys på området.

– Under pandemin har vissa fått stora kapitalinkomster, men de som inte har sådana investeringar har missgynnats. Gotland blir utsatt av att det finns grannar, på nära håll, som har starkare privatekonomi, säger Cecilia Hermansson.

Flera analyser har redan gjorts kring mer resurssvaga hushålls möjligheter att sig in på den gotländska marknaden – eller att skaffa något större när familjen växer.

– Det viktiga är väl att se till att utöka utbudet. Hur man bygger och för vilka man bygger, det är frågor man måste fundera över på Gotland. Sedan kan man förstås jobba med bostadsbidrag i den mån det går, säger KTH-forskaren.

Hon tror att marknaden lär mattas av något framöver. Samtidigt kan efterfrågan just på Gotland komma att bestå, med tanke på förändringarna inom arbetsmarknaden.

– Vi kommer ha fler familjer som har flera olika boenden, eftersom alltfler kan arbeta från olika platser.

Marie Nilsson på Svensk fastighetsförmedling tror inte att kurvan kan fortsätta uppåt för evigt:

– 43 procent upp är helt galet och visst har vi märkt det, det har varit mycket budgivning. Att det lugnar ner sig lite – nu, om en månad eller om ett år – tycker jag vore på sin plats. Vi har inte fått några indikationer på en nedgång, men det borde åtminstone stabiliseras.

Mäklaren spår även att läget kan påverkas av det som händer i Ukraina:

– Det händer oerhörda saker i världen just nu, som kanske mattar priserna litegrann, om fler tvekar inför att göra bostadsaffärer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!