Bostadsrättsföreningar tvingas chockhöja avgifterna

Många bostadsrättsföreningar har höjt avgiften kring årsskiftet – några rejält. Stigande räntor har tvingat fram höjningar på upp emot 45 procent.

BRF Liljehornska huset på Strandgatan höjde avgiften med 30 procent i oktober 2022, och tvingas höja på nytt den 1 februari. Då med 20 procent.

BRF Liljehornska huset på Strandgatan höjde avgiften med 30 procent i oktober 2022, och tvingas höja på nytt den 1 februari. Då med 20 procent.

Foto: Dennis Pettersson/arkiv

Gotland2024-01-09 05:30

När den ekonomiska kalkylen för bostadsrättsföreningen Botairlunden gjordes upp räknade man med 2–2,5 procents ränta. När det blev dags för inflyttning i december 2022 hade räntan stigit till 4,5 procent. Med 19 miljoner kronor i lån för 22 lägenheter fanns inget annat alternativ för den nya styrelsen än att justera avgiften. Den 1 oktober i fjol höjdes den med 45 procent.

– Det var sämsta tänkbara tillfälle att flytta in. Den ekonomiska kalkylen var för lågt räknad och föreningen saknade ekonomisk buffert, säger bostadsrättsföreningens ordförande Hans Klintbom. 

BRF Botairlunden har fortsatt med rörlig ränta på lånen. Nu verkar ränteläget ha stabiliserat sig, och om räntorna sjunker hoppas Hans Klintbom att avgifterna kan sänkas. 

undefined
BRF Liljehornska huset på Strandgatan höjde avgiften med 30 procent i oktober 2022, och tvingas höja på nytt den 1 februari. Då med 20 procent.

Några andra bostadsrättsinnehavare som drabbats av höga avgiftshöjningar på senare tid är de som bor i BRF Liljehornska huset. Huset uppfördes på 1200-talet, men har bara varit bostadsrättsförening sedan 1999. I oktober 2022 höjdes avgiften för de 15 lägenheterna med 30 procent, och den 1 februari väntar en höjning med ytterligare 20 procent.

Ytterligare två föreningar med höga höjningar är BRF Klövern 11, vid Södervärnsgatan, som höjde avgiften vid årsskiftet med 30 procent. BRF Visbyhus 15, kvarteret Eken vid Byrumsgatan, höjer avgiften med 25 procent i och med stambyte.

HSB förvaltar 17 bostadsrättsföreningar på ön. Av de som hittills beslutat om avgifterna höjer några inte alls, medan andra höjer med upp emot 20 procent.

– Räntan slår hårt. Nya föreningar har det tuffast. Men även äldre föreningar kan behöva höja. De har högre kostnader för underhåll. Och samtliga har fått högre kostnader för driften. Fjärrvärmetaxan höjdes med 13 procent, el och vatten har också blivit dyrare, säger Ronnie Lindahl som är områdesansvarig för HSB på Gotland.

Bör äldre föreningar vänta med underhållet tills räntan gått ner?

– Det är jättesvårt att ge ett generellt råd. Varje förening måste se i vilket skick fastigheterna är och vilka åtgärder som behövs, säger Ronnie Lindahl.

Vid Riksbyggen uppger man att föreningarna på Gotland höjer avgifterna med 5–10 procent.

– Det är förstås mer än de normala 2–3 procenten men inte orimligt med tanke på ränteökningar och andra kostnader för drift som ökat. Några föreningar har behövt höja mer för att säkra en stabilare ekonomi i föreningen på sikt, uppger Riksbyggens presschef Mira Lindahl.

undefined
Björn Holmstedt är ordförande för öns största bostadsrättsförening. För de 374 lägenheterna i kvarteret Gurkan höjs avgiften med fem procent i år.

Visbyhus 13 i kvarteret Gurkan är öns största bostadsrättsförening med 374 lägenheter. Där höjdes avgiften för ett par år sedan med cirka tio procent efter stambyte. I år höjs avgiften med fem procent.

– Det ser bra ut för oss, med tanke på hur det ser ut för andra föreningar. Vi har en del i kassan, och så har vi jobbat hårt med att få ner energikostnaderna, berättar ordföranden Björn Holmstedt.

När GA besökte föreningen 2018 hade man satsat fem miljoner kronor på olika energiåtgärder. Efter det har man med stöd från Klimatklivet installerat tio laddplatser för elbilar och infört gemensamt elabonnemang för lägenheterna.

– Med den gemensamma elavgiften slipper lägenheterna den fasta avgiften till Geab. Det sparar varje medlem cirka 100 kronor per månad på, säger Björn Holmstedt.

Att se över sin energiförbrukning är ett av de tips bostadsrättsföreningar får för att sänka sina kostnader. Med tiden kommer alla flerfamiljshus att behöva se över energin, eftersom EU kommer att skärpa kraven.

– Vi är på väg att teckna ett energiavtal med Riksbyggen. Då får vi hjälp med att se över vad vi bör satsa på, säger Björn Holmstedt.

undefined
”Vi är lyckligt lottade”, säger Annelie Adolfsson som är ordförande för Visbyhus 14, kvarteret Kölen med 300 lägenheter. Avgiften höjs med tre procent i år.

Visbyhus 14 i kvarteret Kölen är en annan stor bostadsrättsförening. I fjol höjdes avgiften med fyra procent och i år väntar en höjning med tre procent för de 300 lägenhetsinnehavarna.

– Vi är lyckligt lottade, när man ser hur andra föreningar har det. Det är en välskött förening med stabil ekonomi, säger Annelie Adolfsson som tog över som ordförande för ett år sedan.

– Vi har ett kulvertbyte på gång, ett större jobb som kommer delas upp i etapper över tre år. Vi har inte tagit in offerter ännu, så när det blir aktuellt hoppas vi att räntorna har gått ner, tillägger hon.

En annan stor förening, BRF Södercentrum, med 141 lägenheter, höjde avgiften med åtta procent vid årsskiftet.

Den som vill slippa stora ökningar av avgiften kan ju sälja sin lägenhet. För närvarande finns ett hundratal bostadsrätter till salu på Hemnet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!