Bostadssituationen är allvarlig

Omkring 289 000 unga vuxna i Sverige har i dag ingen egen bostad. Därför ordnade Hyresgästföreningen på Gotland en diskussion i ämnet under tisdagkvällen.

Björn Johansson, ordförande i Hyresgästföreningens region sydost.

Björn Johansson, ordförande i Hyresgästföreningens region sydost.

Foto: Emil Lundberg

Gotland2014-01-21 20:33

Bostadssituationen för unga vuxna är mest utsatt i städer med högskolor och universitet, och på Gotland är den extra allvarlig, det menar Björn Johansson som är ordförande för Hyregästföreningens region sydost, dit Gotland tillhör.

- I många andra studentstäder kan de unga i värsta fall bo i en grannkommun, men på Gotland finns inte det alternativet. Det gör att situationen många gånger blir mer akut där än på fastlandet, säger han.

Under tre dagar, med start på tisdagskvällen, anordar Hyresgästföreningen därför en allmän diskussion om just bostadsbristen.

- Politikerna tar inte det här problemet på allvar. De menar ofta att det är individens ansvar att skaffa sig en bostad, men man kan inte direkt gå och bygga sig ett hyreshus, säger Björn Johansson.

- I dag finns det många unga som har svårt att ens flytta hemifrån, och flera unga föräldrar bor fortfarande kvar hos sina egna föräldrar då det inte finns några andra alternativ. 

En av besökarna under tisdagskvällens diskussion var Liselotte Parlén som är boendeförmedlare på Gotlands Studentkår.

- Jag är här i dag för att höra andras åsikter om boendeproblematiken och hur byggplanerna på ön ser ut. Vi i Studentkåren vill gärna vara insatta i frågorna, säger hon.

Enligt Liselotte Parlén finns omkring 240 stycken 12-månaders studentlägenheter i Visby, och 120 10-månaders. Hon menar att bostadsbristen för unga vuxna i allmänhet skulle lätta om det byggdes fler studentlägenheter där studenterna kan bo året om.

- Det skulle lätta marknaden även för de ungdomar som inte studerar. Fler hyreslägenheter skulle bli tillgängliga. Dessutom skulle fler 12-månaderslägenheter göra att universitetet kan utöka sina sommarkurser, säger hon.

Ett annat problem enligt Liselotte Parlén är att bostadsbristen gör att många studenter flyttar från Gotland när de avslutat sina studier, eftersom de inte har någonstans att bo.

- Fanns det fler bostäder skulle fler stanna kvar och använda sin kompetens här på ön. Det skulle dessutom hjälpa Gotland att nå sitt mål på 65 000 invånare år 2025.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om