Bostadssituationen trycker ut svaga grupper från Visby
Den hårdnande bostadsmarknaden gör att samhällets svagaste grupper trycks ut från Visby , ut till mindre samhällen på Gotland.Där märks kriminellt belastade, bland annat drogmissbrukare, mer än i stadsmiljö.
- Vi har endast en lägenhet till förfogande i Hemse och det är i den som det mördade paret bodde, säger chefen för missbruksenheten Per-Johan Fernström.
Hårdnande situation
Bland allmänheten är det många som har uppfattningen att socialförvaltningen placerar ut flera kriminellt belastade personer i lägenheter i samhällen på den gotländska landsbygden, bland annat i Hemse.
- Det stämmer inte, säger Per-Johan Fernström. Vi har majoriteten av lägenheter vi förfogar över i Visby. I Hemse har vi till exempel bara den aktuella tvårumslägenheten.
Han är däremot övertygad om att den alltmer hårdnande situationen på den gotländska bostadsmarknaden gör att samhällets svagaste grupper trycks ut från Visby.
Lång och kort väntan
Väntetiden hos Gotlandshem är drygt tre år i Visbys ytterområden och ännu längre i centrala delar.
- I Hemse, Slite, Vänge och Tingstäde till exempel är väntetiden på lägenheter betydligt kortare, säger Per-Johan Fernström.
Kriminalvårdschefen Margareta Lindholm har samma uppfattning.
- Våra klienter sprids ut över hela ön, säger hon. Jag ser det snarare som ett utslag av bostadsmarknaden om flera med kriminellt förflutet hamnar på samma ställe.
Polisinspektör Lars-Erik Björkman, Hemse, tycker inte att det verkar som det är många kriminellt belastade som bor i Hemse idag.
- Det var fler för något år sedan, säger han. En av orsakerna kan vara att 16 lägenheter förstördes i och med branden i hyreshuset vid Hagagatan i fjol.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!