Botaniker strider för hotad orkidé
Vindkompaniets ansökan om att få bygga 15 stycken 120 meter höga vindkraftverk (inklusive rotorn/propellern) vid Stjups i Hablingbo har vållat mängder av protester från boende och från personer och organisationer som vill värna landskapet och de biologiska värdena.Nu ska företagets och myndigheternas röster samt alla kritiska inlägg, vägas samman och mynna ut i ett detaljplaneförslag. Sveriges botaniska förening har dock påpekat att utbyggnaden är så omfattande att regeringen måste ge sitt tillstånd enligt miljöbalken.
Exploatören har i sin beskrivning av utbyggnaden inte funnit något som talar mot projektet. Man ser inga risker, inga påtagliga störningar för kringboende. Man säger sig klara av att bygga utan att hydrologin påverkas alls, varken djur, växter eller människor ska drabbas. Landskapet påverkas, medger man dock.
<span class=MR>"Sällsynt orkidé hotas"</span>
Men det finns kritik och till de kritiska hör nämnda förening samt Gotlands botaniska förening. Båda har envist försökt få kommunen, länsstyrelsen och miljödomstolen att förstå vidden, som man menar, av att vindkraftparken med 15 verk byggs bara 50 meter från det naturreservat som är ägnat att skydda våtmarkerna Sävvät och Krakvät.
I vätarna finns landets största växtplats för kärrnycklar, en orkidéart som genom 150 år av utdikningar på Gotland, nu bara finns kvar i ett antal som motsvarar ett par procent av den ursprungliga förekomsten.
Och utdikning handlar om vattenavledning, vilket man befarar att även vindkraftbygget kommer att orsaka. När vägar byggs och betongfundament gjuts, menar botanikerna att vattenföringen kommer att ändras. Och man påtalar att det kan räcka med mycket små förändringar i vattenströmningarna för att livsvillkoren för kärrnycklar ska ändras så mycket att arten kan försvinna från området.
Sveriges och Gotlands botaniska föreningar pekar på att Sävvät och Krakvät sedan fyra år finns med på den av regeringen beslutade listan över Natura 2000-objekt i landet, alltså det nätverk av skyddsvärd natur som EU slår vakt om.
<span class=MR>EU-skydd stoppar Stjups?</span>
För Natura 2000 gäller särskilda bestämmelser för långsiktigt skydd och bevarande, skriver Sveriges botaniska förening, och man påpekar att det inte heller är tillåtet med verksamheter utanför ett Natura 2000-område om denna verksamhet kan äventyra syftet med skyddet.
Föreningarna kräver att de tre verken som är planerade att byggas närmast våtmarkerna, flyttas cirka 400 meter österut.
SBF är vidare kritisk mot att Gotlands kommun (kommunstyrelsens au i september) lämnade förslaget till detaljplan utan erinran. Föreningen noterar att kommunen faktiskt måste prioritera Natura 2000-objekt, men av dokumentationen framgår att Natura 2000-frågan inte ens var uppe till diskussion på sammanträdet.
<span class=MR>Underkänner MKB</span>
SBF tar också upp en formell fråga. Man anser att det första steget i Vindkompaniets ansökan, är att regeringen prövar tillåtligheten av projektet, enligt miljöbalken. Utan tillåtlighetsbeslutet, kan parken aldrig byggas, menar föreningen som underkänner den miljökonsekvensbeskrivning, MKB, som bolaget gjort och man är klar i sin rekommendation till byggnadsnämnden:
Avbryt detaljplanearbetet och anvisa en annan plats!
Statliga Boverket har tidigare ansett att MKB:n inte är tillfyllest för att man ska kunna bedöma lämpligheten av projektet. Bristerna gäller bland annat landskapets och kulturmiljöns värden och man har saknat en alternativ placering av vindkraftparken, något som lagen föreskriver att man måste ha med i ansökan.
<span class=MR>Skarp fp-kritik</span>
Folkpartiet har genom sin ordförande Bror Lindahl skrivit ett skarpt yttrande, som till stora delar sammanfaller med ett yttrande från Föreningen värna det gotländska kulturlandskapet. Denna tillfällighet kan möjligen bero på att Bror Lindahl också undertecknat föreningens yttrande.
Man påpekar att bolaget frångått maximala höjden på vindkraftverken, från ursprungliga 60 meters tornhöjd och 90 meter inklusive rotorbladen, till 80 meter och 120 meters maximal höjd.
Folkpartiet anser att bolaget avsevärt överskridit den rekommenderade tornhöjden och pekar på att det i kommunens översiktsplan för området, står att stora vindkraftverk i många fall kan leda till att dessa helt förstör bakgrundslandskapet.
Folkpartiet och föreningen noterar vidare att kommunfullmäktige bestämt att det ska vara minst tre kilometer mellan befintliga verk och nybyggnationer. Om Stjups byggs, kommer tre vindkraftanläggningar att ligga inom trekilometerszonen. De båda organisationerna menar att exploatören har grovt nonchalerat översiktsplanen på alla avgörande punkter.
<span class=MR>Buller i landskapet</span>
Avslag är det beslut man rekommenderar till byggnadsnämnden, där man nu ska baka samman plus och minus från planutställningen och sätta samman det slutliga detaljplaneförslaget och sedan ska behandlas politiskt.
Många privatpersoner har själva eller genom ombud framför oro för bullerstörningar och det finns en oro för att Stjupsparken, kan medföra stopp för fler bygglov i området. Kritik finns också mot att närmaste hus ligger mindre än 800 meter från ett av vindkraftverken, medan kommunfullmäktige beslutat att 1000 meter ska gälla som gräns om det inte finns särskilda skäl att frångå den regeln. Nu testas det beslutet för första gången.
Länsmuseet Gotlands fornsal påpekar i sitt yttrande att vindkraftparken kommer för nära Petesgårdarna och Nisseviken. Det rofyllda, kustnära åkerlandskapet kommer att påverkas av närheten till vindkraftparken, menar man från museet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!