Bottarvegården bullar upp

Gorån och ungstrull och så Gotlandsdricka förstås. Hoburgs hembygdsförening bjuder på gotländska matrötter på Bottarvegården i helgen.

Gotland2004-07-24 04:00
Arrangörerna räknar med tusen besökare per dag och har övat idogt i bagarstugan. Där bakar Berith Andersson och Anna Pettersson gorån och ugnstrull enligt gamla recept. I ugnstrullen, rågkakan, bakar man in fläskbitar.
­Men om det saknas tar man strömming, säger Ing-Marie Tellström, projektledare för helgsatsningen.
Nedanför ugnen är glöden perfekt att grädda gorån i, mycket smör, socker och ägg, mycket gott.
Utanför förbereder man drickan.
­Det är som att brygga kaffe, säger Ing-Marie Tellström, och visar hur kvistar, halm och enris läggs i träkaggen tillsammans med malt och enelag. Sedan tillsätts jäst och socker och gotlandsdrickan är färdig.
<span class='mr'>Vardag och fest</span>
Nu är det inte meningen att gästerna ska bli bjudna på allt detta. Arangörerna kommer att duka ett vardags- och ett festbord inne i Bottarvegården för att åskådliggöra den traditionella gotländska maten.
Där kommer bland annat att finnas nötstek med risgrynspudding, kokt gädda, äppelkaka och sagogrynssoppa med sviskon.
På vardagsbordet serveras surdegsbröd, stekflott som sovel, korngrynsvälling och salt strömming.
<span class='mr'>Föreläsare </span>
Detta är skådebröd. Men runt omkring finns mat att köpa och äta. Många gotländska matproducenter finns på plats. Därtill kommer föreläsare som Kurt Genrup, som forskat i gotländska måltidsseder, och Erik Olofsson, stenugnsbagare från Rosendals trädgårdar i Stockholm, att prata under valnötsträdet.
Eftersom landshövdingen fått förhinder ska festen invigas av länsantikvarien Christian Runeby.
I fjol var temat lantraser. Bottarvegården fick så många besökare att hembygdsföreningen i år utökat dagarna till två.



Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om