Det är framför allt kursen i företagsekonomi som ligger i botten när det gäller hur lätt studenterna får jobb efter utbildningen.
Intresseorganisationen Svenskt Näringsliv rankar för tredje året i rad ett antal utbildningar vid högskolor och universitet runt om i landet.
Man bedömer bland annat hur högskolorna samverkar med näringslivet, hur lätt studenterna har att få jobb efter utbildningen, hur bra lön de får med mera.
Tre utbildningar
I år är det tre utbildningar från Högskolan på Gotland som är med i rankningen: Företagsekonomi (grundnivå) och Miljövetenskap (grundnivå och avancerad nivå).
Av dem kan man säga att miljövetenskapsutbildningen hamnar någonstans i mitten, medan företagsekonomiutbildningen ligger långt ner på listan när det gäller studenternas chans att få jobb.
Av 56 rankade utbildningar vid 25 lärosäten hamnar den gotländska utbildningen på plats 42, och ser man till lärosätena som helhet är det bara de som studerar vid Sveriges Lantbruksuniversitet som har sämre chans till jobb.
Chans till jobb
Ändå ligger Högskolan på Gotland ganska högt i kategorin "Samverkan", på plats 12 av de 56 utbildningarna, vilket enligt Svenskt Näringsliv borde borga för en god chans till jobb.
Kvalificerade jobb
- Studenter som examinerats från utbildningar med god samverkan får i större utsträckning jobb och i snitt 1 056 kronor mer i lönekuvertet varje månad. Dessutom får de oftare relevanta och kvalificerade jobb, säger Mikaela Almerud, utbildningspolitisk expert på Svenskt Näringsliv, i ett pressmeddelande..
För det två kurserna i miljövetenskap verkar det finnas ett större samband mellan samverkan och chans till jobb.
I grenen samverkan hamnar den gotländska utbildningen på åttonde plats bland tretton lärosäten, medan Högskolan på Gotland placerar sig på sjätte plats bland de tretton när det gäller chansen till ett jobb.