Boy slutar som bas i RSMH

Boy Larsson har nu bestämt sig för att sluta som ord­förande för RSMH Kamratringen. Och han gör det därför att han tycker att det blivit allt svårare att få gehör för de psykiskt funktionshindrades behov och önskemål.
- Jag känner att det är dags att lägga av innan jag blir för bitter, säger han.

Gotland2005-12-14 06:00
Sedan 1990 har han varit med i RSMH, riksförbundet för social och mental hälsa, på ön. De senaste tio åren han han varit ordförande. Men nu får det räcka, anser han. Och han väntar inte till årsmötet i slutet av februari utan har bestämt sig för att lämna sitt uppdrag redan vid årsskiftet.
- Då lämnar jag över klubban till vår vice ordförande Hans Altheimer. Han får sköta ordförandeskapet fram till årsmötet den 27 februari då RSMH Kamratringen har sitt årsmöte och en ny ordförande väljs, förklarar Boy Larsson.
Han lämnar dock inte styrelsen i sticket utan kommer att skriva verksamhetsberättelse för det här året och även hålla i års­mötet. Men sedan får det vara nog.

Hus med trädgård
Boy Larsson tycker att de psykiskt funktionshindrades önskemål om meningsfull sysselsättning och andra aktiviteter inte riktigt tas på allvar. Att det blivit allt svårare att få gehör hos politiker och tjänstemän. Och han tar projektet Ett hus med trädgård som exempel.
För ett år sedan presenterade föreningen ett förslag som skulle få många medlemmarna i RSMH att bli mer aktiva och må bättre. Det handlade om att få nya lokaler av kommunen, och det var den gamla läkarvillan på S:t Olofs område som föreslogs. Här ville föreningen att kommunen skulle ha sin dagverksamhet för psykiskt funktionshindrade och RSMH ville utveckla sin kvälls- och helgverksamhet och starta olika arbetskooperativ. De pengar som i dag går till personal skulle i stället kunna gå till medlemmarna.
- Vi fick aldrig någon riktig respons på det förslaget, och i dag är det härbärge för hemlösa. Och det tycker vi är jättebra, men det känns tråkigt att man inte ens pratade med oss innan det beslutet togs, säger Boy Larsson.

"Regler sätter stopp"
Förhoppningarna om att förverkliga projektet Ett hus med trädgård finns dock fortfarande kvar.
När det gäller sysselsättningen för psykiskt funktionshindrade skulle han vilja se lite friare arbetsformer. Många har svårt att ta sig till RSMH-lokalen på Merkuriusgatan i Visby av olika skäl och Boy Larsson tycker därför att de anställda där skulle kunna göra hembesök.
- Men de regler som finns sätter stopp för det, tyvärr. Och då tycker jag inte man ser till de mest utsattas behov.
Boy Larsson har alltid känt för de svaga i samhället och han kommer att fortsätta att engagera sig, men inte på samma sätt.
- Det som har fungerat bra när det gäller samarbetet med kommunen är den vuxenutbildning för psykiskt funktionshindrade som jag och HSO, handikappförbundens samarbetsorganisation, arbetat med sedan 2004. Nästa år är sista året vi får pengar till den och det arbetet kommer jag att fortsätta med, säger Boy Larsson. Vi har vuxen­utbildningar i Hemse och Visby och arbetar för att också få igång en på folkhögskolan i Fårösund.
Vad han ska göra när det projektet är slut vet han inte riktigt i dag.

Pension vid 63
- Men jag klarar mig alltid. Jag ska ägna mer tid åt mina fadderbarn och åt ideellt arbete i Lettland. Men också ägna mer tid åt mig själv. Jag tänker gå i pension vid 63. Dit är det bara sex år. I värsta fall får jag väl stämpla om jag inte hittar något jobb.
Boy Larssons besvikelse är tydlig.
Och han anser att det i dag inte finns något politiskt parti som på allvar bryr sig om de svagaste i samhället.
- Jag har varit socialdemokrat i hela mitt liv, men jag lämnade partiet i maj 2004. Så vad jag ska rösta på i valet nästa höst vet jag inte.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om