Bra betalt för en god idé
- Allt handlar om att komma över sina mentala spärrar och att våga tro på sig själv. Det är vad jag vill förmedla till ungdomar som vill starta egna projekt, säger Björn Söderberg. I lördags var han en av deltagarna i Entré idé, en heldag med olika aktiviteter och underhållning i arrangemang av projektet Guldpengen på Gotland.
2004 utsågs han till Sveriges mest spännande entreprenör och han nominerades till årets unga chef.
Som föredragshållare pratar han bland annat om entreprenörskap, kulturkrockar, företagsetik och utvecklingsarbete.
- Som sextonåring var jag trött på skolan men bra på datorer och då startade jag mitt första företag som utvecklades till ett IT-företag. Senare köpte jag en enkel biljett till Nepal och där har jag startat två företag.
- Det ena bygger på omhändertagande av sopor och det andra är ett dataföretag, berättar Björn Söderberg som nu också har läst in de nödvändiga gymnasiebetygen.
- I Fair Enterprise Network kombineras affärsverksamhet och entreprenörskap med etiska och demokratiska värderingar. Personalen ses som en resurs och vi utbildar unga kvinnor och män i Nepal till företagare så att de självständigt kan driva och utveckla de företag som startas.
Lars Svensson och Andreas Haglund var två av hundratalet gotländska ungdomar i åldrarna mellan 13 och 25 år som kom till Entré idé i lördags. Här fanns folk att rådfråga för att få veta mer om möjligheterna till stöd och ekonomi när man som ung vill starta något eget.
- Vi vill bygga vidare på vårt teaterprojekt i föreningen En ocean av begrepp. Hittills har vi bland annat gjort skolföreställningar, Pastor Jansson, En man som är tråkig och Taskspel. Nu vill vi göra en tv-teater men saknar budget för satsningen. Nu hoppas vi få starthjälp genom projekt Guldpengen.
- Projekt Guldpengens mål är att stimulera och engagera ungdomar i olika projekt som gynnar utvecklingen av Leader+ området för Gotland. Satsningen riktas till ungdomar mellan 13 och 25 år och som bor minst fyra kilometer utanför Visby. De sökande ska vara minst tre i en grupp och ungdomarna ska i huvudsak själva planera och genomföra projektets aktiviteter. 15 000 kronor är det maximala stödet som kan ges till projekt som godkänns, berättar Helen Coughlin och Tobias Gustafsson som ingår i styrgruppen för Guldpengen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!