Bra mat är livskvalitet
- Hela vår matkultur håller på att säcka ihop.Så säger Rigmor Kinnbom, Atheneskolans vd.Skolan väljer nu att gå mot strömmen och satsar på ett eget kök.
KÖKET. Eva Hejdenberg och Bodil Ahlqvist lagar vegetarisk, ekologisk mat till Orionsskolans 60 barn.
Foto: Tommy Söderlund
Antingen ska man satsa på att bygga många nya tillagningskök så att maten lagas nära de barn och ungdomar, gamla och sjuka som ska äta den.
Eller så ska man övergå till ett system med kyld mat lagad i ett eller två stora centralkök.
Trenden har under många år gått mot allt färre kök.
De flesta skolor får sin mat i kantiner från något centralkök. Likadant i äldreomsorgen.
Så sent som i går kom besked om att ännu en förskola kommer att lägga ned sitt kök, Kabyssen på Gråbo.
Många värjer sig dock mot utvecklingen. Och en del agerar.
Atheneskolan i Visby till exempel. När skolan i höst flyttar till nya (eller snarare gamla, men ombyggda) lokaler på P18-området kommer all mat till såväl skola som fritids att lagas i eget kök.
Kock är anställd
En kock har man redan anställt och hon sköter nu fritidsbarnens mat samt lägger en hand vid luncherna som i dag beställs från Kalas catering.
Men från och med höstterminsstarten ska hon även laga alla luncher.
- Jag ser det som en del i skolans uppgift att värna om matkulturen. Barnen måste få lära sig vad mat är, få se råvarorna och lära sig hur man kan hantera dem. Så de blir duktiga på att ordna för sitt eget liv, säger Rigmor Kinnbom.
Bra mat handlar om livskvalitet, menar hon. Och hon tycker att skolan har en viktigt uppgift här.
Kostnaden då?
- Vi har vridit och vänt mycket på det här och det är klart att vi får låta bli en del annat för att klara den här satsningen. Men den är för viktig för att avstå, säger hon.
Några summor på vad maten kommer att kosta per elev och portion vill Rigmor Kinnbom inte ange.
Inte heller vad man lägger på maten i dag då en del av luncherna tas från Kalas och en del från Hwitstjärna.
Drygt 60 elever
Orionskolan i Visby med drygt 60 elever lagar redan i dag all mat i egen regi. Där är portionskostnaden beräknad till 37 kronor när både råvarukostnad och lönekostnad med mera är inberäknat.
I den kommunala skolmatsverksamheten ligger motsvarande portionskostnad på cirka 25 kronor.
- Vi lagar all mat från grunden. Halvfabrikat förekommer inte och vi har närproducerat, kravmärkt och ekologiskt så långt det är möjligt, säger kockarna Eva Hejdenberg och Bodil Ahlqvist i köket i "Minan" på A7-området.
Man lagar enbart vegetarisk mat. Varmhållning förekommer inte utan maten serveras direkt den är klar.
- Ibland kan det hända att barnen får vänta tio minuter om inte potatisen är klar. Men maten står inte och väntar, säger de två kockarna.
Mjölksyrade grönsaker
I går serverades vegetariska biffar av bland annat bulgur och hirs och till det kokt potatis och kall gurksås. Dessutom en fräsch kålsallad samt mjölksyrade grönsaker.
- Mjölksyrade grönsaker har vi varje dag. Det är jättenyttigt, säger Eva Hejdenberg.
Det doftar gudomligt från köket. Kryddor och örter, mat och brödbak blandas. Bodil Ahlqvist avslöjar att cheesecake är en av hennes specialiteter, och barnen älskar det.
Handlar om sinnen
- Walldorfpedagogiken handlar mycket om alla sinnen, säger Eva Hejdenberg. Maten, den näringsriktiga, goda och väldoftande maten är en del av helheten, menar hon.
GT pratade i går med fler friskolor och även privata äldreboenden om deras mathållning:
Montessorifriskolan i Visby har två skolbyggnader, en på Gråbo och en på A7-området.
- Eleverna i förskoleklass och upp till femman äter på kommunala Gråboskolan och eleverna i årskurs 6 - 9 äter på Hwitstjärna. Vi betalar 25 kronor per portion på Gråbo och 31 kronor för maten på Hwitstjärna, säger rektorn Tina Örnberg.
Atheneskolan i Fardhem köper sina luncher från Hemse Matsalar. Maten körs ut i kantiner.
Äldreboendet Pjäsen, som drivs av privata Attendo Care, köper luncherna till sina cirka 100 boende av Gotlands kommun; maten kommer från lasarettets kök.
All övrig mat lagas lagas tillsammans med brukarna i köket på varje grupp. Råvarorna köps på Signalen.
Priset på en portion skolmat varierar mellan olika verksamheter:
Gotlands kommun: cirka 25 kronor
Orionskolan: 37 kronor
Hwitstjärnas skolmatsal: 31 kronor
Kostnaden för enbart råvarorna uppgår i kommunens portioner till cirka 8 kronor.
Orionskolan har en råvarukostnad på i snitt 11:20 kronor
Gotlands kommun: cirka 25 kronor
Orionskolan: 37 kronor
Hwitstjärnas skolmatsal: 31 kronor
Kostnaden för enbart råvarorna uppgår i kommunens portioner till cirka 8 kronor.
Orionskolan har en råvarukostnad på i snitt 11:20 kronor
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!