Sedan i juni har inte en enda person varslats om uppsägning på Gotland. I början av året varslades 274 personer, vilket socialförvaltningen märkte tydligt. Under andra kvartalet i år var 875 hushåll i behov av försörjningsstöd, det högsta antalet på flera år. Budgeten för ekonomiskt bistånd bedömdes överskridas med över tio miljoner kronor.
– Under augusti gick det ner rejält. Vi märker inte längre av någon corona-effekt. September ser också bra ut, säger enhetschefen Mari Bergström.
Under augusti fick 572 hushåll försörjningsstöd. Det var en nedgång med 80 sedan i juli, men ändå 66 fler än augusti 2019.
– 2020 kommer bli dyrare än 2019. Vi ser att effekten av corona minskat. Men det är fortfarande svårt att säga hur resten av året blir, säger Mari Bergström.
Arbetslöshetssiffrorna bidrar till osäkerheten. I augusti var 1 219 personer på Gotland öppet arbetslösa, en ökning med 55 procent jämfört med augusti 2019.
Förutom att pandemin inverkat märker socialförvaltningen även att Försäkringskassans och Arbetsförmedlingens ändrade arbetssätt påverkar behovet av försörjningsstöd. Försäkringskassan har blivit mer restriktiv vid bedömningar av sjukpenning och aktivitetsstöd, medan Arbetsförmedlingens möjlighet att erbjuda sysselsättningsåtgärder minskat. Det drabbar ofta de grupper som är i behov av försörjningsstöd, och socialförvaltningen är särskilt oroad över de yngre.
– I augusti fick 121 personer i åldrarna 19– 25 år försörjningsstöd. Av dem var 70– 80 öppet arbetslösa, och får de inte hjälp så kan de hamna i ett långvarigt behov av stöd. Det gäller oftast ungdomar som saknar gymnasieexamen, och därmed är inträdesbiljetten till arbetsmarknaden borta, säger Mari Bergström och tillägger:
– Försörjningsstödets nivå är låg för att motivera personer att börja jobba. Men är man långvarigt beroende av stöd och vänjer sig med den låga nivån tappar man kanske den motivationen. Det är oroväckande.
Vid avdelningen för försörjningsstöd arbetar 16 handläggare. Region Gotland överväger att datorisera beräkningarna av stöd, så att de kan utföras automatiskt av en robot. Sådana finns redan i andra kommuner.
– Beräkningarna är ett snabbt hantverk även för en handläggare. Men tid är en bristvara, och kan vi få mer tid åt de som är i störst behov av hjälp så tackar vi gärna ja till en robot, säger Mari Bergström.