Bråkiga elever hamnar på studsmattan

På Delfinenskolan i Lärbro, lär Anita och Tommy Rejdemo elever med koncentrationssvårigheter att fokusera, genom att lära sig göra konster på studsmatta.

Gotland2005-10-19 06:00
Delfinenskolan är nu inne på sitt sjunde år och det är tredje året som den stora studsmattan står uppställd på gården. Dit kan eleverna gå och studsa en stund när det blir allt för svårt att sitta still.
- Det här är barn med jättestora koncentrationssvårigheter, de är impulsstyrda. Vi jobbar för att de ska kunna koncentrera sig en liten stund på det som de gör. För att kunna sitta still och koncentrera sig måste de få röra på sig, säger Anita Rejdemo, som tillsammans med sin man förestår skolan.
- För att kunna skapa koncentration jobbar vi praktiskt och en av de saker vi gör är att undervisa på studsmattan, säger Tommy Rejdemo.
För tillfället går sex elever i åldrarna tio till 15 år på skolan. Eleverna som kommer till Delfinenskolan har koncentrationssvårigheter vilket ofta har lett till dåliga studieresultat och lika dåligt självförtroende till följd av detta.

Mattan ger självförtroende
Studsmattan är ett sätt att återfå självförtroendet. Varje elev får cirka en timme enskild undervisning i veckan av någon av makarna Rejdemo. Stegvis får de lära sig att göra konster på studsmattan, som att landa på mage och slå frivolter och i takt med att de blir allt duktigare på studsmattan, ökar självförtroendet, något som även syns på studieresultaten.
- Det här kan de överföra direkt till de teoretiska ämnena och fråga sig, kunde jag det här direkt, nej, jag fick träna, men man måste vara fokuserad och koncentrerad, säger Tommy Rejdemo.
Träningen på studsmattan är obligatoriskt.
- En del kan vara lite rädda i början, men det här ingår i undervisningen och det går inte att välja bort något och snart vill de hoppa mer, säger Tommy Rejdemo.
Vid studsmattan, liksom vid många andra av skolans aktiviteter, får eleverna träna på turtagning och att behärska sina känslor.
- De blir väldigt lätt förbannade, de har väldigt kort stubin. Men om man inte kan behärska sig kan man inte leva i det här samhället, säger Anita Rejdemo.
Om ilskan blir allt för stor finns ett rum där eleverna kan avreagera sig på en boxsäck.

Båda hjärnhalvorna
På Delfinenskolan är dagarna uppdelade på olika aktiviteter så att vänster och höger hjärnhalva får arbeta lika mycket var. Stor vikt läggs vid fria och skapande ämnen, samtidigt som allt har sin plats och det finns tydliga regler kring alla aktiviteter.
- Det är ganska mycket ordning och reda, barnen behöver struktur, säger Anita Rejdemo.
Varje dag återkommer vissa fasta rutiner, men skolan har inget schema som talar om att då och då ska barnen läsa det och det, ett sådant schema skulle bli alldeles för begränsande menar makarna Rejdemo och poängterar att det inte går att bortse från gruppens dagsform.
- Om det är lite rörigt en dag så går vi ut en stund och då ska barnen inte känna att nu missar vi det här, säger Anita Rejdemo.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om