Branden rasade hela natten

Den totalförstörda lagerbyggnaden på den gamla minkfarmen kommer att brinna hela natten. Under den glödheta bråten finns en ammoniaktank som kan explodera när som helst.Sådant är läget vid GA:s pressläggning, sent på onsdagen.

Foto: Tobias Wallström

Gotland2010-12-30 04:00

Larmet går strax efter 14.00. Brand i en lagerbyggnad på den före detta minkfarmen i Salthamn, en bit söder om Lummelunda.

Brandkårerna från Visby, Fårösund, Kräklingbo och Klintehamn rycker ut och börjar bekämpa elden. Det tre våningar höga huset, med en bottenarea på 2 000 kvadratmeter, övertänds dock snabbt.

Snart står det klart att det mitt i byggnaden finns en tank, med upp till fem kubikmeter ammoniak. Ammoniaken används som köldmedium i den stora frys som Gotlandsfarmen AB har köttavfall i, för tillverkning av hundfoder.


Evakuerar
Om tanken exploderar kan giftig gas spridas och orsaka skador på andningsorganen på människor och djur. Räddningsledaren, brandmästare Henrik Johansson, beslutar spärra av området med ett säkerhetsavstånd på en kilometers radie.

Polisen stänger av länsväg 149 söder om Lummelunda, liksom påfarterna från Väskinde och Bro, och evakuerar de 15 närmaste grannfastigheterna. Såväl brandmän som reportrar och fotografer tvingas också lämna platsen. Räddningstjänsten samlar sig ungefär 600 meter från branden och avvaktar.


Exploderar
Vid 17-tiden hörs flera explosioner. Det är oklart vad som smällt, men den kraftiga vinden gör att räddningstjänsten väljer att via radion gå ut med en allmän varning. Personer inom 1,5 mil söder om minkfarmen, alltså en stor del av Visby, uppmanas hålla sig inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

Säkerhetsavståndet utökas. Sammanlagt evakueras under kvällen ett 80-tal personer från ett 40-tal hus.

Vid 19-tiden konstaterar Lars Lindberg, ledningsoperatör vid Storstockholms brandförsvar som samordnar insatsen, att större delen av byggnaden har rasat ihop:

- Nu ska brandmännen på plats göra en försiktig framstöt för att försöka se hur ammoniaktanken ser ut. Än ser vi inget som tyder på att den har exploderat.

Han menar att det mest sannolika, om tanken skulle explodera, är att elden slukar det mesta av gasen. Men:

- Det värsta scenariot är att tanken visar sig vara full - och att allt flyger i luften. Då får man ett helt gasmoln. Det är därför vi gått ut med varningen, för säkerhets skull.


Samhällsberedskap
Vid 19-tiden fylls också krisledningsrummet Rügen i Rådhuset på Visborg av representanter från öns mest övergripande samhällsfunktioner. En timme senare kan beredskapschef Christer Stoltz lämna en lägesrapport:

- Vi har bildat en stab som följer utvecklingen, för att kunna hantera konsekvenserna beroende på vad som händer. I nuläget handlar det exempelvis om att se till att de evakuerade får mat. Vi vill också förbereda lasarettet på att dels kunna sanera våra egna, alltså brandmän, om det blir en explosion och dels kunna ta hand om personer som andats in ammoniak, vid en eventuell spridning. Vi checkar av att allt sådant är på rull. Just nu väntar vi på besked om hur det gått med framryckningen mot tanken.


Får brinna ner
Strax efter 20.00 uppdaterar ledningsoperatören Lars Lindberg läget:

- Nu har hela byggnaden rasat ihop över tanken. Det brinner fortfarande kraftigt och beslutet är att låta det brinna ner helt. Det kommer att brinna gott och väl hela natten. Vi kan inte utesluta att tanken kommer att explodera. Vi vet inte hur gammal den är, hur tjockt gods det är i den eller vem som har installerat den.

Hur farligt kan det bli?

- De som behöver vara evakuerade är det och kommer att fortsätta vara det tills vi är säkra på att faran är över. Och den bortre säkerhetsgränsen på 1,5 mil är satt med marginal. Vi evakuerar inte Visby även om tanken exploderar. Det är inte så att det är livsfarligt så fort man känner minsta ammoniakdoft, men det är inget man ska vistas i under en längre tid.

Efter beslutet om att låta allt brinna ner, lämnar merparten av räddningstjänsten området. Kvar på plats finns vid tidningens pressläggning två brandmän som bevakar branden.

Ammoniak är en kemisk förening av väte och kväve som vid standardtryck och -temperatur är en färglös gas med starkt stickande lukt som av gammal urin. Ammoniak används som rengöringsmedel, som köldmedium i köldmaskinerier (exempelvis i ishallar) samt vid tillverkning av handelsgödsel, salpetersyra och plast. Användes förr i luktsalt.

Inandning av höga koncentrationer är irriterande för andningsorganen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!