Brandmän från Visby fraktas med helikopter till norra Gotland

Får räddningstjänsten inte fram tolv deltidsbrandmän till Fårösund, då klarar man inte längre räddningstjänstplanens krav på att hjälp skall nå fram inom tjugo minuter.
Då måste man bland annat kunna frakta brandmän från Visby med helikopter till norra Gotland.
På måndag utannonseras tolv lediga jobb som deltidsbrandmän i Fårösund, sedan de nuvarande nitton har sagt upp sig i protest mot beslutad neddragning av beredskapsstyrkan från ett befäl plus fyra brandmän till ett befäl och två brandmän.

Gotland2002-10-18 04:00
­ Vi beklagar att de anställda har valt att lämna räddningstjänsten. Vi tappar kunskap, kompetens med flera saker. Min förhoppning är att man kan ompröva det här framöver, säger Jan Bejrum, chef för räddningstjänsten.
Tillsammans med tf operative chefen Dick Svennefelt höll han i går en presskonferens, där man ville förklara läget och följderna som kan bli av att, samtliga nitton deltidsbrandmän i Fårösund har sagt upp sig och slutar den 4 december.
<span class=MR>Vill gärna anställa kvinnor</span>
­ Den lösning vi söker är att nyrekrytera "gamla" och nya deltidsbrandmän och det är en fördel om vi kan få in kvinnor i organisationen. Vi måste kraftsamla nu och hoppas hitta nya brandmän till december, säger Jan Bejrum.
­ Jag har kämpat med den politiska ledningen och lagt fram olika förslag.
­ Vi har krav på oss att få ner kostnadsnivån, säger Jan Bejrum. Man har också kollat med räddningsverket att man inte bryter mot gällande lagstiftning genom nerdragningen.
­ Det har också förts en bra dialog mellan mig och brandmännen i Fårösund. Jag har full respekt för deras ställningstagande. Men därifrån till att sluta i organisationen är ett stort steg och jag vädjar att man omprövar sina uppsägningar, säger Jan Bejrum.
<span class=MR>Beslutet är orubbligt</span>
Beslutet om nerdragning till 12 man står alltså fast. Men om man nu inte lyckas få ihop folk till de tolv tjänster som blir kvar i Fårösund?
Då finns ingen annan lösning än att det blir en försämring så att hjälp kan nå fram inom 20-30 minuter mot nuvarande krav i räddningstjänstplanen på 20 minuter.
Politikerna kommer att få en skrivelse från Jan Bejrum om att kravet i räddningstjänstplanen måste ändras.
­ Jo, det innebär att vi måste frångå planen. Vi får då använda Fårö brandvärn och Slite och om det behövs ta folk från Visby med helikopter till norra Gotland, säger Jan Bejrum.
Neddragningen till ett befäl plus två brandmän per pass innebär redan i sig att det blir en tidsperiod på tio minuter, då man är ett antal brandmän färre som jobbar, i väntan på hjälp från Slite.
­ Därifrån går man redan ofta in och förstärker Fårösund. Även Fårö och Visby gör det om det behövs, säger tf operative chefen Dick Svennefelt.
<span class=MR>Riskprofil avgörande</span>
Jan Bejrum och Dick Svennefelt redovisade också statistik för att visa omfattningen av insatser av brandstationen i Fårösund jämfört med den i Burgsvik och att man under den senaste femårsperioden har haft fler insatser i Burgsvik, trots att man där har färre boende än i Bunge och har lika många brandmän som det nu skall bli i Fårösund.
Avgörande för bemanningens storlek är vilken riskprofil som finns.
­ Ny lagstiftning är också på gång med större satsning på förebyggande verksamhet, exempelvis krav på brandvarnare i alla bostäder och därmed kan man minimera larm och skador.
<span class=MR>Riskprofil</span>
­ Detta ihop med den riskprofil som vi har för Fårösund, så bedömer vi att man kan klara det med den här vaktstyrkan i Fårösund. Även om fem brandmän per pass naturligtvis är bättre än tre, säger Jan Bejrum.
­ Men skulle det komma en kraftig satsning i Fårösund, då kan vi behöva öka vår beredskap där igen, säger Jan Bejrum.
<span class=MR>Halv miljon sparas</span>
När den nya organisationen med tolv anställda deltidsbrandmän träder i kraft så har man räknat ut att det innebär en årlig minskad kostnad på en halv miljon kronor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om