Brandmän i Hemse kan tvingas sluta

De nya a-kassereglerna kan tvinga deltidsbrandmän att säga upp sig.- De kan bli ett verkligt slag under bältet, säger räddningschef Dick Svennefelt. Närmast är det nog i Hemse som det kan bli problem.

Gotland2009-02-11 04:00
Sedan i april gäller nya a-kasseregler för den som arbetar deltid. Har man gått från ett heltidsjobb till en deltid så får man enbart a-kassa i 75 dagar, mot tidigare 300 dagar.
Följden har blivit att människor tvingas säga upp sig från sina deltidsjobb när de 75 dagarna är slut, detta för att bli helt arbetslösa och då få ersättning på heltid.
Regeringens beslut om nya regler syftar till att skapa fler heltidsjobb, men det fungerar inte i alla branscher.
Deltidsbrandmän har andra jobb, men jobb där arbetsgivaren medger att de kan lämna sitt ordinarie arbete om det händer något så att brandkåren måste rycka ut. Deltidsbrandmän har jour var fjärde vecka och då måste arbetsgivare och kollegor vara beredda på att han eller hon plötsligt kan försvinna.
På Gotland ska det finnas 110 deltidsbrandmän och 36 personer som ingår i brandvärnen. I dag är ungefär 95 av de 110 platserna besatta.
- Vi har tillräckligt med problem att rekrytera deltidsbrandmän på landet, framför allt i Slite. Så det här känns inte bra, säger Dick Svennefelt om de nya a-kassereglerna. Närmast i tid ligger kanske att det blir problem i Hemse. Vi har deltidsbrandmän som arbetar på Sigma och andra arbetsgivare som har varslat om uppsägning.
Det politiska målet för räddningstjänsten är att 90 procent av gotlänningarna ska få hjälp inom 30 minuter.
- Blir det svårare att rekrytera deltidsbrandmän så kanske det målet får ändras, säger Dick Svennefelt. Eller så får vi titta på om vi kan ha några heltidsanställda brandmän på de större orterna. I Slite är det nog redan dags att ta den diskussionen. Men då handlar det ju om ganska mycket pengar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om