Under hela 2019 fick räddningstjänsten rycka ut till 7 000 bostadsbränder i Sverige. Och vintermånaderna är de mest utsatta. I december förra året ökade antalet bostadsbränder i Sverige med över 12,5 procent jämfört med en genomsnittlig månad, enligt siffror som sammanställts av Trygg-Hansa.
Gotland är inget undantag. Brandmästare Jonatan Ahdrian vid räddningstjänsten på Gotland menar att många olyckor beror på att folk är stressade.
– I de här tiderna runt advent och jul ökar stressen tydligt hos människor och det märks i risken för brand i hemmen.
Han hoppas att coronapandemin och rådande restriktioner kan göra att den stressen minskar något.
Den vanligaste orsaken till brand i hushåll runt jul är spisbränder.
– Man gör så mycket samtidigt vid matlagning och bakning och det händer att man glömmer av spisen och då uppstår brand. Det är viktigt att komma ihåg att ta det lugnt, säger Jonatan Ahdrian.
En annan vanlig orsak till bränder är givetvis levande ljus.
– Glöm inte att släcka dina levande ljus, och lämna aldrig ljusen obevakade i ett eget rum.
Han vill också slå ett slag för brandvarnaren, som är en av de billigaste försäkringarna att ha i hemmet.
– Brandvarnaren är det allra viktigaste att ha, speciellt den här årstiden. Den upptäcker bränder direkt och väcker dig om det börjar brinna medan du sover.
Han tipsar om tjänsten "Aktiv mot brand" som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap står bakom.
– Man kan gå in på deras hemsida och lägga in sitt telefonnummer, så får man ett sms som påminner om att se över sina brandvarnare och säkerställa att de har fungerande batterier, säger Jonatan Ahdrian.
Generellt i bostäder är det också viktigt att se till så att elektriska apparater och kontakter är i gott skick. En trasig eller glappande väggkontakt bör alltid bytas ut.
Under den kalla årstiden då många eldar i hushållen kan det också uppstå soteld i skorstenar. Men det är ett problem som är på nedgång då medvetenheten blivit bättre hos både kontrollorgan och allmänheten, enligt Jonatan Ahdrian.
– Det har blivit bättre med åren och ser inte alls ut som det gjorde för bara tio år sedan. Främst för att det görs noggrannare brandskyddskontroller i dag. Samtidigt som kontrollerna görs får husägare också råd om hur man ska elda utifrån vilken öppen spis eller kamin man har. Kunskapen har gjort att olyckorna minskat.