Aspiranterna Svante och Linus vill hjälpa allmänheten

Svante, 24, och Linus, 23, vill göra skillnad. De båda utbildar sig vid MSB:s utbildning i skydd mot olyckor och gör sin praktik, eller Lärande i arbete, LIA, på Gotland.

De båda studenterna är fast beslutna om att göra skillnad och hjälpa andra människor.

De båda studenterna är fast beslutna om att göra skillnad och hjälpa andra människor.

Foto: Erik Daun

Gotland2022-11-10 20:05

Svante Melander uppvuxen i När och Lau och lever just nu drömmen som brandman tillsammans med Linus Grönlund från Rute. Detta genom en femton veckors LIA-period som de gör hos räddningstjänsten i Visby.

– Det låter kanske lite klyschigt, men jag har alltid velat jobba med något för att hjälpa andra. Hjälpa samhället typ. Jag är egentligen kock i grunden, men vet att jag vill jobba som brandman, säger Svante Melander.

undefined
De båda studenterna är fast beslutna om att göra skillnad och hjälpa andra människor.

Linus Grönlund är inne på ett liknande spår.

– Jag tänker på samma sätt. Att få hjälpa folk som kanske har sin värsta dag någonsin och göra den lite bättre, det tycker jag känns fantastiskt.

De båda har varit en dryg månad på brandstationen och beskriver att de snabbt kommit in i laget och den ”lilla familjen” som utgör kollegorna på arbetsplatsen.

– Alla har varit väldigt omhändertagande från första dagen. Man får lov att vara just praktikant och det ställs krav just efter det. Jag tror också det gör att ens kollegor är mer mån om att visa saker när det finns tid, säger Linus.

De båda läser vid MSB:s utbildning i skydd mot olyckor, från två olika skolor i Sverige. Båda läser sina utbildningar på distans.

undefined
Linus Gröndlund visar hjälmen som visar att han är student. De har också varsin jacka från MSB, som tydligt visar att de är under utbildning när de är på fält.

Hur viktig är LIA-perioden för er utbildning?

– Oerhört viktig. Visst lär man sig massor på skolan. Men där är allt under kontrollerade former, vilket det såklart måste vara. Här är allt på riktigt, hela tiden, säger Svante.

Linus fyller i:

– Här kan man också få varje brandmans perspektiv på en händelse och hur de tolkar olika situationer, vilket känns jätteviktigt.

Jonathan Adrian, operativ chef, vid räddningstjänsten Gotland menar att studenternas LIA-period är mycket viktig.

– Det är oerhört bra att vi lyckas få två gotlänningar att söka sig till oss. Vi konkurrerar ju på precis samma villkor som storstäderna, där det ju händer lite mer. Sen underlättar det här vår rekrytering något enormt, vi lär känna varandra, säger han.

Och behovet av nyexaminerade brandmän verkar alltid finnas. Även om Gotland har god bemanning i dag.

– Vi är alltid i behov. Det finns alltid naturliga avgångar och samtidigt behov i vår Rib-verksamhet (tidigare deltidsbrandman). Där söker vi folk varje år.

undefined
Jonathan Adrian vid Räddningstjänsten på Gotland.

På frågan om vad som varit roligast under tiden hos räddningstjänsten i Visby så är det övningar och det praktiska arbetet som ligger högst i rang för killarna. Linus förklarar:

– Det är ju övningarna. Varje arbetspass har en övning inplanerad och det kan vara vad som helst egentligen.

Svante har en specifik övning som han minns som starkast, så här långt.

– Det var en samverkansövning tillsammans med ambulansen och deras personal. Det var oerhört nyttigt att arbeta tillsammans och intressant att se hur de jobbar ihop. Det är annars inget som man lär sig på skolan.

undefined
Brandbil på väg ut på uppdrag.

De båda gör sin tredje, näst sista, termin på utbildningen. Till sommaren blir de nyexaminerade och båda skulle gärna arbeta i Visby, men är också öppna för att söka tjänster i resten av landet.

– Jag begränsar mig inte till att bara söka här på Gotland. Allt beror på vilka öppningar som finns när man är klar, säger Svante.

Linus, som redan i dag arbetar som timvikarie hos räddningstjänsten i Oskarshamn lyfter också fram fördelarna med att arbeta på olika stationer.

– Att få se en annan station och jämföra. Det är supernyttigt. Sen kommer man högst troligen sluta här i Visby. Men vi får se vad som händer.

undefined
Att vara kvick är viktigt som brandmän. De båda killarna kan få på sig utrustningen på nolltid.
SMO-utbildningen

Utbildningen i skydd mot olyckor är en tvåårig eftergymnasial utbildning. Den erbjuds på två skolor i Sverige. I Revinge, Skåne och på Sandö, Västernorrland. Båda utbildningarna går att läsa på distans.

Utbildningen har två perioder med lärande i arbete, Lia. En två-veckorsperiod och en femtonveckorsperiod.

Förutom teoretiska krav krävs övriga behörigheter i ett rullbandstest, som avser kondition, och ett simkunnighetstest.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!