- Branden igår inträffade ungefär samtidigt som många av eleverna var på väg hem från skolan. Därför var det många barn som blev ögonvittnen till händelsen, och en del blev ganska skärrade, säger Henrik.
En del av eleverna befann sig på plats innan räddningstjänsten kommit dit, vilket i sig kan vara skrämmande.
I dag efter lunch ska han därför samtala med eleverna och svara på frågor. Enligt Henrik undrar en del om dom kunnat agera annorlunda. Hur ska man egentligen göra om man blir vittne till en brand?
- Flickorna gjorde helt rätt som larmade och knackade på fönster och dörr. Brandrök är farligt, och man ska inte springa in hur som helst där det är brandrök. Det man kan göra är att känna på dörren eller handtaget om det är varmt. Är det inte varmt så kan man öppna dörren försiktigt och titta in för att se om det finns någon i direkt anslutning till dörren. Ser man ingen så ska man stänga dörren igen, säger Henrik.
Det som hände igår var enligt Henrik att det brann i det rum som kvinnan låg i, och dörren var stängd. Men insatsen kunde inte ha gått bättre.
- Insatsen gick verkligen otroligt bra. Vi hade rökdykare som gick in med värmekamera, och på så sätt kunde man se igenom röken och hitta kvinnan snabbt, säger Henrik.
Förutom den effektiva kameran så har vakthavande brandmästare så kallad medlyssning som gör att så fort ett samtal kommer in till 112 så kan han höra vad det gäller, och på så sätt rycka ut innan centralen hunnit larma räddningstjänsten.
- Det är även bra att vi kan gå in och hjälpa till under samtalet för att exempelvis underlätta med vägbeskrivning och dylikt, fortsätter Henrik.
Ett exempel är under sommaren, om någon turist med liten lokalkännedom larmar och har svårt att beskriva vägen. Då kan vakthavande brandmästare genom att lyssna på samtalet lättare lokalisera olyckan.
- För oss handlar det ju om att jaga minuter, säger Henrik.