– Levande ljus är trevligt, men det är viktigt att komma ihåg att släcka ljusen när man går från rummet. Även att använda adventljusstakar som är brandsäkra, inga med torr mossa i botten, säger Henrik Johansson.
Till advent har många som tradition att ta fram juldekorationer. Henrik Johansson tipsar om att även ha som vana att kolla så att brandvarnarna i hemmet fungerar, eller om det är dags att byta batterierna. Brandmästaren upplyser också om att en del värmeljus är mindre säkra än andra.
– De värmeljus som har en fördjupning till veken i botten av aluminiumhylsan, ska man använda. Annars är risken att veken flyter runt i stearinet och kan leda till att allt stearin börja brinna.
Att elda i braskamin är populärt när minusgraderna kryper på, men många eldar för mycket för att få upp temperaturen.
– De flesta braskaminer är endast godkända för att elda tre kilo ved i timmen, kolla upp reglerna för hur mycket din braskamin kan ta. Många eldar på för hårt och det kan göra att rören blir för varma.
De vanligaste orsakerna till att det börjar brinna under julen är den mänskliga faktorn. Många vill bland annat tända ljus till frukosten, sedan blir det stressigt att komma iväg till jobb och skola, och ljusen glöms bort.
– Det är bra att tänka innan man går ut genom dörren; "släckte jag ljusen?" Försök att stressa mindre, det gäller också för att minska risken för olyckor i trafiken, säger Henrik Johansson.