Brandskyddet i Visby innerstad bristfälligt

Det finns många brister i brandskyddet i fastigheterna i Visby innerstad.Brister som kan få förödande konsekvenser vid en brand.Det konstaterar räddningstjänsten som nu inventerat 180 av de 1 900 fastigheterna.

Ulf Norell från räddningstjänsten sätter upp en brandvarnare i kommunalrådet Lars Thomssons tjänsterum. Foto: Petra Jonsson

Ulf Norell från räddningstjänsten sätter upp en brandvarnare i kommunalrådet Lars Thomssons tjänsterum. Foto: Petra Jonsson

Foto: Petra Jonsson

Gotland2009-08-20 04:00
Ungefär hälften av husen i innerstan är byggda i trä, något man kanske inte tänker på eftersom de är reveterade, alltså klädda med murbruk.
- Det är gamla byggnader. Främst är det trapphus och dörrar som inte uppfyller kraven. Dörrar av trä, och ofta med för breda springor runt, om försämrar skyddet. Ofta är trapphuset också enda utrymningsvägen. Många saknar brandsläckare och brandvarnare, eller har placerat dem fel, säger Kjell Lydänge på räddningstjänsten som leder det så kallade innerstadsprojektet.
Ulf Norell på räddningstjänsten är den som är ute och träffar fastighetsägarna och kartlägger bristerna i brandskyddet.
- Vid ombyggnader tänker många inte på att det som tidigare fungerat som brandvägg förlorar den funktionen när man bygger om och tar upp ett fönster eller ventilation.
Han säger att människor är medvetna om riskerna och intresserade av brandskydd, men det finns en osäkerhet om vad man får göra i gamla hus i världsarvet. Och så tror man att det händer inte mig.
Inventeringen fortsätter nu med ökat tempo tack vare bland annat omställningspengar. Länsförsäkringar som har ett samarbetsavtal med räddningstjänsten skänker också brandvarnare till alla som saknar så att de kan sättas upp direkt vid inventeringen. 2011 ska inventeringen vara klar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om