Brandstationer riskerar bli färre

Räddningstjänstens organisation klarar inte av sitt uppdrag på den gotländska landsbygden.Nu ska brandförsvarsförbundet i Stockholm utreda bristerna. En konsekvens kan bli färre brandstationer.

Gotland2010-10-22 04:00
Räddningstjänstens nuvarande organisation på Gotland sattes redan 1970, och förutom en mindre omgörning 1992 har den sett likadan ut sedan dess.
Men de senaste tio åren har räddningstjänsten haft stora problem med att klara bemanningen, och nu ska också organisationen ses över - av en extern, oberoende utredare.
- Vi har ett uppdrag av politikerna att ha beredskap dygnet runt. Som det är nu så lyckas vi i vissa fall inte få ihop rätt kompetens på de olika stationerna, och ibland får vi inte heller ihop rätt antal, säger Dick Svennefelt.
Vad utredningen av hur den gotländska räddningstjänsten är organiserad ska leda till vill inte räddningschefen uttala sig om.
- Då skulle jag lika gärna kunna göra utredningen själv, men vi har själva valt att ta in en extern utredare eftersom det ofta blir snack om landet kontra Visby inom organisationen här på ön, resonerar Dick Svennefelt.
Han utesluter dock inte att antalet stationer dras ner.
- Jag vill inte föregå utredningen, men någon form av förändring måste till. Vi har haft svårare och svårare att hitta personal i tio års tid.
Problemen uppstår mest dagtid under vardagar, då deltidsbrandmännen är upptagna med sina ordinarie arbeten. Och eftersom allt fler inte jobbar i den egna socknen, har många svårt att ta sig från jobbet till stationen i tid när larmet går.
- Det är inga större problem på kvällar och helger, betonar Dick Svennefelt.
Svennefelt hoppas att utredningen ska visa på en organisation som täcker hela Gotland och är ekonomiskt och säkerhetsmässigt godtagbar.
Räddningstjänsten på Gotland har stationer på tio platser på Gotland:
Visby: Dygnet runt-bemanning.
Klintehamn
och Hemse: Deltidskår med ett befäl och fyra brandmän på plats inom fem till sju minuter från larm.
Fårösund, Slite, Kräklingbo och Burgsvik: Deltidskår med ett befäl och två brandmän på plats inom fem till sju minuter från larm.
Fårö, Dalhem och Garda: Brandvärn där ingen har beredskap men alla som kan delta i en utryckning gör det.
Utredningen ska göras av tre personer från Storstockholms brandförsvarsförbund och vara klar i mars 2011.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!