Braskaminen kan sätta eld på huset
En vacker och värmande brasa i höstmörkret? Eller en livsfarlig eldhärd som riskerar att bränna ner hela huset?Kaminer blir allt vanligare som värmekälla, men sköter man den inte som man ska kan den vålla stora skador.Följ med GT och ett sotarteam på en brandsäkerhetskontroll!
Foto:
- Det har med energipriset att göra. Många byter ut oljepannan mot en värmepump och en kamin - och förväntar sig att den ska värma upp hela huset, fast den bara är gjord för att värma det rum den står i, säger Åke Karlsson, skorstensfejarmästare på Gotland.
40 bränder av uppvärmning
I fjol var närmare 40 bränder på Gotland kopplade till eldning och uppvärmning: 20 soteldar rapporterades och nästan lika många eldstadsrelaterade bränder. Statistiskt räknar man med att ungefär hälften av alla villabränder är eldstadsrelaterade.
Och med ökat kaminanvändande befarar man fler bränder.
- Vi är rädda att när det kommer några kalla veckor i vinter så eldar folk mer än vad kaminen klarar av, resonerar Åke Karlsson.
För det är just det, mer eldning än vad kaminen är gjord för, som är den största risken. Det märker även räddningstjänsten.
- En del kaminer tål bara ett par kilo ved i timmen, och många eldar mycket mer än så. Folk eldar för hårt, säger Anders Buskas, chef för räddningstjänstens förebyggande verksamhet, som hittar de flesta bränderna i sammanhanget intill skorstensröret, i inner- eller yttertak.
Fullt upp med kontroller
På Gotland har nu skorstensfejarmästaren Åke Karlsson och hans kollega Daniel Palmred, inlånad skorstensfejartekniker från Uppsala, fullt upp med att kontrollera brandsäkerheten hos alla med någon form av eldad uppvärmning. För även om sotning inte är obligatoriskt längre, så är kontrollen av brandsäkerheten det.
- Skräp och bråte i pannrummet eller intill kaminer är största risken, plus mörkertalet - de som har kamin eller panna som inte vi känner till, konstaterar de två.
✔Elda bara med torr och välhuggen ved.
✔Läs kaminens bruksanvisning - och följ den alltid.
✔Stäng aldrig luftdraget.
✔Elda med högst tre kilo ved per timme.
✔Låt kaminen "vila" minst lika länge som du eldat, innan du eldar igen.
✔Ha en brandsläckare, gärna en sex kilos pulversläckare, i närheten av kaminen.
✔Se till att ha en brandvarnare - och kontrollera batteriet ofta.
✔Förvara askan i en plåthink med tätslutande lock på icke brännbart underlag.
✔Sota ofta.
✔Se till att isoleringen kring skorstensröret är bra - temperaturen på utsidan av ett skorstensrör får enligt lag aldrig vara högre än +85 grader.
✔Läs kaminens bruksanvisning - och följ den alltid.
✔Stäng aldrig luftdraget.
✔Elda med högst tre kilo ved per timme.
✔Låt kaminen "vila" minst lika länge som du eldat, innan du eldar igen.
✔Ha en brandsläckare, gärna en sex kilos pulversläckare, i närheten av kaminen.
✔Se till att ha en brandvarnare - och kontrollera batteriet ofta.
✔Förvara askan i en plåthink med tätslutande lock på icke brännbart underlag.
✔Sota ofta.
✔Se till att isoleringen kring skorstensröret är bra - temperaturen på utsidan av ett skorstensrör får enligt lag aldrig vara högre än +85 grader.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!