Bråttom inför fettisdagen

Telefonerna och ugnarna går varma på Ica Maxis bageri dagen före fettisdagen.

Semlor, Ica Maxis bageri.

Semlor, Ica Maxis bageri.

Foto: Petra Jonsson

Gotland2013-02-11 13:32

Tvåtusenfemhundra semlor räknar de med att sälja under morgondagen.

– Det är helt klart så att vi toppar försäljningen just på fettisdagen, säger David Eneqvist, bagare och konditor på Ica Maxi.

De flesta håller igen på semlor till fettisdagen, men de finns till försäljning i princip året runt, nu för tiden.

– Vi har märkt en ökning av försäljningen utanför säsonen sedan ett par år, berättar David Eneqvist.

En helt vanlig tisdag i januari bakar de ungefär 300 stycken. Företag och privatpersoner har ringt in beställningar på löpande band under några dagar nu, berättar David.

– Det kan vara upp till ett hundratal på ett företag.

Butiken tillverkar även en variant som kallas wienersemla, men den som säljer bäst är den traditionella vetesemlan, bakad på smör. Mandelmassan i Davids semlor har även rostad mandel och en skvätt bittermandelolja i sig. Och så i mitten grädde.

– Bara ren vispgrädde, inte utblandad med mjölk, säger David med ett brett leende.

Men själv då, hur många ska du äta i morgon, David?

– Ingen. Jag har ätit en i år, det räcker det,säger han.

Missa inte vår tävling: Hitta semlor på helagotland.se och vinn... semlor. Läs mer>>

Semla

Ett gammalt ord för bröd av siktat vetemjöl, vetebulle. I Stockholm fick det med tiden betydelsen 'fastlagsbulle'. Under namnet hetvägg, en försvenskning av tyskans heisse Wecken, 'varma kilar', introducerades på 1700-talet bullarna med killiknande form (för att få bättre rum på botten av en kastrull, där de före serveringen kokades, fyllda med mandelmassa, i mjölk). De åts allmänt i södra Sverige på fastlagsmåndagen (bullamåndag), medan de i övriga landet åts på fastlagstisdagen (fettisdagsbullar), främst i borgerliga kretsar.

Under 1800-talet började man äta dem utan föregående kokning men med varm mjölk, socker och kanel. Det var först vid sekelskiftet som den moderna typen med vispgrädde under locket lanserades av yrkesbagare och konditorer, samtidigt som man började servera bullarna som en sorts bakelser till kaffet.

http://www.ne.se/lang/semla

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om