Reservhamnsfrågan flyter alltjämt runt utan förtöjning

Frågan om Kappelshamn som en fullgod reservhamn sitter fortfarande fast mellan stolarna. Från förra veckans stormöte mellan berörda parter blev slutsatsen att behovet är stort och att det krävs aktion från regeringens sida.

Kappelshamns är utsedd som reservhamn på Gotland, men behöver rustas upp för att möta behoven.

Kappelshamns är utsedd som reservhamn på Gotland, men behöver rustas upp för att möta behoven.

Foto: Dennis Pettersson/arkiv

Gotland2023-05-25 17:01

Som det tidigare har rapporterats om så saknar Gotland för närvarande en reservhamn som tillgodoser behoven för totalförsvaret.

Kappelshamn är utsedd, men det krävs omfattande investeringar.

Hamnen ägs sedan 2016 av Fortifikationsverket. Försvarsmakten har för avsikt att rusta upp hamnen sett till marinens behov.

Ansvaret att utveckla och samordna Sveriges krisberedskap åligger Trafikverket, som dock är förhindrade att investera i reservinfrastruktur som ägs och förvaltas av någon annan än Trafikverket.

För en dryg vecka sedan hölls ett stormöte, initierat av landshövding Anders Flanking, med deltagare från Trafikverket, Försvarsmaktens högkvarter, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Fortifikationsverket, Marinen, Region Gotland, polisen, Paaa18 och Sjöfartsverket där bland annat ansvarsförhållanden och finansiering diskuterades. 

– Det är glädjande att det här mötet kunde genomföras med så stor uppslutning och så stort intresse för frågan om reservhamn. Frågan är för Gotland avgörande och vi behöver tillsammans komma fram till en lösning, säger Meit Fohlin, regionstyrelsens ordförande.

Det rådde konsensus bland samtliga deltagare om reservhamnens stora betydelse. Dock kom man inte närmare någon lösning, då det i nuläget inte finns någon som vare sig har uppdraget eller medlen att finansiera det som krävs. 

För att undvika att frågan hamnar mellan stolarna även fortsättningsvis krävs att regeringen ger någon av de inblandade myndigheterna uppdraget, och skjuter till de medel som krävs, att rusta upp hamnen ändamålsenligt.

– Jag tror att detta ska gå att lösa, men det är ont om tid. Det gäller för oss myndigheter att tillsammans beskriva läget för vår uppdragsgivare regeringen, säger Anders Flanking. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!