Brett intresse för smal odling

Ungefär hälften av Sveriges sparrisodling, cirka 15 hektar, bedrivs på Gotland. Sett i ett internationellt perspektiv är den svenska odlingen liten.
Nu ser det dock ut som om det kommer att bli fler sparrisfält på ön i alla fall. I går ordnades en kurs för befintliga och blivande odlare och till denna kurs kom det ett flertal personer som mycket väl kan tänka sig att odla sparris.

Gotland2003-02-07 04:00
Sparriskursen ingick i ett större projekt som går ut på att öka odlingen. Vid den här träffen handlade det mycket om genomgång av själva odlingen och handfasta tips och råd om hur man går till väga.
Ett par goda råd till nya odlare är att försäkra sig om tillgång till personal när det är skördetid. Då är den här grödan krävande. För vit sparris­den som skördas under jord­kan det bli nödvändigt att gå över fältet två gånger per dag om värmen slår till.
Skördetiden infaller oftast mellan 10 maj och midsommar.
Nybörjaren bör också ha klart med till vem han skall sälja sin sparris. Försäljningskanalerna är inte helt givna på förhand, men för alla odlares bästa vill man undvika prisdumping.
Allan Ahlbin ledde kursen och han berättade om odlingstekniken. Hanfick god hjälp av erfarrna odlare som villigt delade med sig av sina erfarenhter.
<span class=MR>Holländska plantor</span>
Sparrisen är en speciell gröda. Numera etablerar man en ny odling genom att inhandla färdiga tvåårsplantor från Holland. Någon plantuppdragning i Sverige förekokmmer inte, i alla fall inte i någon större omfattning.
Plantorna ger full skörd året efter planteringsåret.Sedan håller odlingen sig och ger avkastning i många år. Det kan röra sig om 12 år och i vissa fall upp till 25 år.
Det finns naturligtvis många frågor att reda ut när det gäller odlingen. Det handlar om sortval, skall det vara vit eller grön sparris, vilka plantsavstånd och radavståd skall jag välja, hur skall jag bekämpa ogräset, hur skall jag tillföra näring...
De fleta kursdeltagarna hade nog fått hum om detta när de lämnade konferenslokalen på Lövsta. Av Henry Sundgren hade de fått reda på mycket om hur man odlar sparris ekologiskt och Göran Hoas hade bidragit med sina erfarenheter av den vita sparrisen.
<span class=MR>Göder med tång</span>
Henry Sundgren och hans kollegor göder sina sparrisodlingar med tång som tas från Hidevikens stränder. På så sätt löser man en del av näringstillförseln.
Ett problem för odlarna är risken för frost på vårkanten. Sundgren har förberett för att elda i tunnor på fälten för att möta morgonfrosten. Någon annan i församling kunde berätta att hans odling varit utsatt för rök från en skogsbrand, vilket medförde att sparrien tog smak. Och rökt sparris beskrevs inte som någon höjdare.
I projektet kring den aktuella grödan ingår planer på en sparrisfestival på Gotland och en studieresa till Tyskland, men det är saker som man tvingats ligga lågt med just nu. Intiativtagaren till dessa evenemang Birgitta Eidmann avled nämligen för en tid sedan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om