Brevfilm spelas in i Hemse

Vad gör man om man vill vara punkare men inte törs visa det för sin mamma?
Om det gör TV-programmet Tigermuren en brevfilm om. En brevfilm som spelas in just på Högbyskolan i Hemse.
Huvudrollsinnehavaren i brevfilmen går dessutom på skolan.

Gotland2002-02-25 04:00

I programmet Tigermuren är det alltid med brevfilmer. Brevfilmerna görs utifrån olika problem som ungdomar i åldern 11-15 år beskriver i sina brev till Tigermurens redaktion.
­ Vi omarbetar breven lite till brevfilmerna, men den som har skrivit brevet känner ändå igen sig, säger Sofie Johansson, produktionsassistent på Tigermuren.
Till de program som ska sändas i vår har det bestämts att två av brevfilmerna ska spelas in på Gotland.
Att det blev så beror på att man i programmet vill visa på olika miljöer och att olika dialekter ska komma fram.
­ Det är roligt att visa på olika miljöer och ha med olika dialekter, säger Maria Johansson, som regisserar brevfilmerna till Tigermuren.
Hon tror inte att miljön spelar någon större roll för ungdomarnas identifikation.
­ Det är nog så att de flesta ungdomar delar samma typ av problem oavsett var man bor. Därför tror jag inte att miljön spelar någon avgörande roll för ens identitet.

<span class=MR>Gotländska skådespelare</span>
Brevfilmerna som spelas in på Gotland heter Punkaren och Mörkrädd.
Punkaren handlar om en pojke som går klädd som punkare i skolan. När han ska gå hem måste han byta om till mer vanliga kläder eftersom han inte törs visa sin mamma att han är punkare. Mörkrädd handlar om en pojke som jobbar hos en bonde till sent på kvällen. Hans stora problem är att han är så otroligt mörkrädd.
Skådespelarna i filmerna är gotlänningar. Tigermuren har kontaktat teater- och musiklärare på Gotland för att få hjälp med några som kan provspela. Det var ungefär 40 personer som provspelade. En av dessa som fick en roll var Robin Waernqvist. Han är tretton år och går på Högbyskolan i Hemse, där Punkaren spelas in. Han spelar Simon, som är killen som byter om till punkare när han kommer till skolan.
­ Jag vet inte varför jag fick rollen, säger Robin.
Maria Johansson berättar att han passade till rollen för att han visade på en viss identifikation med Simon.
­ Det är en fördel om skådespelaren kan identifiera sig med rollen. Sen är det naturligtvis viktigt hur man agerar framför kameran och att man kan ta regi, säger hon.
Sofia Johansson inflikar att det finns de som inte alls haft något gemensamt med en roll, men som ändå lyckats göra den väldigt bra.

<span class=MR>Känns inte igen</span>
En annan anledning till att Robin fick rollen som Simon var att han kunde spela trummor. Till rollen behövdes någon som kunde spela ett instrument. Robin själv tycker inte att han har så mycket gemensamt med rollfiguren Simon.
­ Jag är ingen punkare.
Även om Robin tycker att det är kul att medverka i en film vet han inte om han ska hålla på med skådespeleri. Helst av allt vill han syssla med musik.
Under tiden som Punkaren spelas in på Högbyskolan tittar andra elever förbi där inspelningen pågår. Vissa känner inte igen Robin där han står med punkfrisyr, mörkt sminkade ögon, läderhalsband, jeansjacka och kängor.
­ Några av mina klasskamrater tittar konstigt på mig. Jag tror att de som tittar på programmet blir förvånade när de ser mig, säger han.
För den som vill se Robin i Punkaren så sänds den måndagen den 11 mars i kanal 1. Mörkrädd sänds den 8 april.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om