Brist på arbetskraft kan knäcka Gotland

Om några år är inte arbetslösheten det stora problemet

Gotland2005-02-21 06:00
Då är det i stället bristen på arbetskraft som oroar.
Hur vi ska få tillräckligt med folk som sköter jobben är nästa ödesfråga för Gotland, menar länsstyrelsen.

Samtidigt som arbetslösheten på Gotland stiger och nedläggning av stora arbetsplatser hotar att driva ytterligare människor från jobb och försörjning börjar myndigheterna på ön att dra upp planerna för hur man ska klara nästa krissituation.
Bristen på arbetskraft.
Redan om tio år beräknas Gotland ha ett underskott av arbetskraft på 2 200 personer.

Fler som går än kommer
Det kommer helt enkelt att vara för få personer i arbetsför ålder. För få som ska klara jobben.
Gotland, liksom i övriga Sverige, och i stort sett hela västvärlden, står inför en stor förändring av befolkningsstrukturen. Gruppen äldre blir allt större medan barn och personer i arbetsför ålder blir färre.
Det är redan idag betydligt fler som lämnar arbetskraften än som tillträder. Och den trenden kommer att hålla i sig och förstärkas.
På Gotland räknar man med att på tio år få en minskning av antalet personer i åldern 0-19 år med 2.600.
I åldern 20-60 är räknar man med en minskning på 2.500 personer.
I gruppen 60-99 år räknar man med en ökning på 4.500 personer.

En tredjedel i pension
Det här kommer att innebära problem inom de flesta branscher. Utbildad arbetskraft kommer att vara en bristvara och det gäller för Gotland som region att rusta för att vinna dragkampen om morgondagens arbetskraft.
För vissa yrkesgrupper befarar man att situationen kan bli riktigt besvärlig. Äldre- och handikappomsorgen till exempel som är den yrkesgrupp som idag sysselsätter flest gotlänningar. Här beräknas nästan en tredjedel gå i pension och lämna sitt arbete fram till år 2015.

Viktig fråga
Hur man hittar ersättare till alla dem blir något av en knäckfråga och i utredningen talas det bland annat om nödvändigheten att locka fler pojkar och män till yrken inom omvårdnadssektorn. Idag utgörs 90 procent av de som jobbar med omvårdnad av kvinnor.
Denna och många andra frågor kring framtidens arbetskraft kommer att diskuteras vid det seminarium som länsstyrelsen anordnar i Visby i mitten av mars.
Frågan är viktig, menar man, helt avgörande för Gotlands framtid. I utredningen, som gjorts på regeringens uppdrag och som kommer att utgöra underlag för seminariet skriver man bland annat:

Risk för hög arbetslöshet
- ?Frågan hur den framtida arbetskrafttillgången i länet ska tryggas är en ödesfråga för hela det gotländska samhället. Det finns ingen enkel och snabb resultatinriktad lösning. Det kommer att krävas ett massivt arbete och ett batteri av åtgärder. Ett passivt förhållningssätt utan att vidta kraftfulla åtgärder, skulle riskera att Gotland samtidigt får en hög arbetslöshet, brist på arbetskraft och för låg sysselsättning?, står det.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!