Brist på gotländska vikarier i förskolan

Det är svårt att få tag i vikarier till förskolor och fritidshem nu när sommarsäsongen närmar sig. "Många av våra inhoppare byter till andra vikariat för att särkra sin inkomst under sommarmånaderna", berättar Eva Edin, HR-chef på utbildnings- och arbetslivsförvaltningen.

Personalbrist. Det är ont om vikarier inom förskola och fritidshem på Gotland när sommarsäsongen närmar sig.

Personalbrist. Det är ont om vikarier inom förskola och fritidshem på Gotland när sommarsäsongen närmar sig.

Foto: Hasse Holmberg/TT

Gotland2016-04-23 06:00

Det har börjat bli problem när förskolepersonalen på ön blir sjuk, då antalet vikarier allt oftare inte räcker till. Eva Edin, HR-chef på utbildnings- och arbetslivsförvaltningen, menar att den nuvarande vikariebristen följer årscykeln in i den typiska sommarperioden.

– Förskolans verksamhet trappas ju som känt alltid ner under sommaren och då vi inte kan erbjuda lika mycket jobb under sommarledigheten väljer folk att gå vidare redan nu. Många av våra inhoppare byter till andra vikariat inom exempelvis äldrevården, för att säkra sin inkomst under sommarmånaderna. Sen kommer de ofta tillbaka till oss när hösten drar igång igen, säger hon.

Michaela Unger, förskolechef Terra Nova förskoleområde, berättar att det finns olika sätt att lösa vikariebristen på och att extern personal inte alltid är nödvändig vid alla tillfällen.

– Jag har faktiskt valt att gå ut och jobba på en förskola själv i dag. Vi valde att inte söka aktivt efter en vikarie eftersom vi hade hört att läget var lite ansträngt. Jag tycker det är viktigt att man lär känna sin verksamhet och får kännedom om vad som sker på plats, säger hon.

Stora barngrupper och få vikarier under längre perioder gör att stressnivån hos förskolepedagogerna ofta blir för hög. För att undvika detta och för att se till att få in nya inhoppare i systemet så snabbt som möjligt, har regionen börjat annonsera ut tjänster. Dessutom har Susan Meuller, chef för förskolan i Region Gotland, börjat jobba aktivt för att gymnasieelever ska få upp ögonen för möjligheten till en väg in i verksamheten redan före studenten.

– I går var jag bland annat ute och körde presentationer av förvaltningen och informerade ungdomar som går barn- och fritidsprogrammet att vikariepoolen är ett jättebra sätt att börja jobba på för att komma ut i arbetsmarknaden. Och det verkade absolut finnas intresse där, säger hon.

Eva Edin menar att vikariesituationen är ansträngd i nuläget, men skulle inte kalla den akut.

– Vi kollapsar inte, men vi kan inte tillfredsställa alla behov som det ser ut just nu. Det kan bli en del påfrestningar för den ordinarie personalen och vi kan komma att behöva omplacera vissa medarbetare tillfälligt om bristerna i vikarieläget håller i sig. Men det kommer absolut vara löst inom ett par veckor, säger hon.

Förskollärare

Arbetar med barn i för­skoleåldern som är mellan ett och sex år gamla.

Arbetar oftast i förskola, öppen förskola, eller i förskoleklass (för barn som fyllt sex år).

Verksamheten i förskolan är en egen skolform som styrs av skollagen och läroplan för förskolan.

Källa: Arbetsförmedlingen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!