Bristande kommunikation är ett demokratiproblem
Det har påvisats problem med kommunens information om samarbetet med nätverken och vänorterna i Östersjöområdet. Inom förvaltningarna vet man inte sins emellan vilka som är med i vad. Det är dålig information till gotlänningarna om vad syftet är med samarbetena och vad de har lett till.
Författarna har valt att enbart se till Gotlands kommuns kontakter med de vänorter och nätverk som har tagits med regioner i Östersjöområdet under perioden 1971 till 2001. Att de har valt denna period är för att det har skett stora händelser globalt och regionalt som har format utvecklingen för Gotland i olika utsträckningar. Bland annat har Gotland blivit en storkommun, Sovjetunionen föll och Sverige gick med i EU.
<span class=MR>Kan inte gå längre</span>
Från 1971 till 1990 slöt kommunen bara sex kontakter med regioner i Östersjöområdet. Nu finns ett tiotal till. I de intervjuer som studenterna har gjort med förvaltningarna på kommunen och de internationella kontakterna i Östersjönsdelen tycker alla att samarbetena har fungerat bra. Det är endast vänorten Mariehamn som anser att samarbetet aldrig har lett till något konkret resultat. Ifrån nätverkens sida skulle Åland, som är med i B7-projektet, vilja gå ett steg längre i samarbetet. Kommunen har svarat att det steget inte kan tas på grund av nedskärningar i budgeten och andra typer av resursminskningar.
<span class=MR>Bristande kommunikation</span>
Ett annat problem som uppsattskrivarna drar en slutsats av är att det finns bristande kommunikation.
Bristen i kommunikationen finns delvis mellan förvaltningarna. Förvaltningarna vet inte vilken förvaltning som är med i vad och vilka projekt som är på gång. De vill ha en översiktlig redovisning i någon form av de aktuella projekten och nätverken. Något som inte finns. Det har nämligen aldrig gjorts någon utvärdering av vad samarbetena har gett eller kostat.
<span class=MR>Demokratiproblem</span>
En annan brist i kommunikationen är den mellan kommunen och folket. När det gäller information till invånarna på Gotland om samarbetena med de olika vän-orterna och nätverken finns denna utlagd på Internet. Problemet är att det bara ges information om vilka de är och när avtalen knöts samt fakta om regionen. I vissa fall hänvisas det bara till en länk och då är språket på engelska eller ett annat utländskt språk. Gotlänningarna får aldrig reda på hur samarbetet har gått, vilken nytta det fyller och vad det kostar.
Att inte kommunikationen mellan kommunen och gotlänningarna fungerar ser Georg Gyllenfjell och Magnus Götherström som ett demokratiproblem. Kommunens ofullständiga information kan misstolkas, men även medföra att medborgarna inte alls har möjlighet att skaffa sig den kunskap de har rätt till. Därmed får gotlänningarna inte förståelse för de kommunala besluten och aktiviteterna.
<span class=MR>Ingen utvärdering</span>
Orsaken till dessa problem kan enligt studenterna vara att folket inte efterfrågar så mycket information om vänorterna och nätverken. Men också att kommunen aldrig har genomfört någon utvärdering av hur informationen till allmänheten har varit utformad.
Därför efterlyser de mer kommunikation mellan kommunen och folket. Då skulle gotlänningarna få möjlighet att ta del av den information som de efterfrågar. Kommunen skulle därmed kunna utforma informationen på ett sätt som är förståeligt för invånarna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!