Bristen på bostäder på agendan under utfrågning
Det blev en hel del frågor om bostäder vid den frågestund som centerstämman hade med en panel bestående av riksdagsledamoten Rigmor Stenmark, som sitter i riksdagens bostadsutskott samt kommunalråden Hans Klintbom och Eva Nypelius.Bostadsbristen är som bekant stor i Visby men det är också problem med att kunna bygga på landsbygden.
<span class=MR>Okynnesbesvär</span>
Problemet med bostadsbyggandet är att de områden som man hade tänkt bygga på inte finns kvar medan dem som man vill bygga på möter motstridiga intressen. Bara ett överklagande till första instans kan ta ett halvår. Jag tycker att man borde kunna skicka tillbaka okynnesbesvären, sade Hans Klintbom och fick beskedet att man skall försöka göra en snabbrensning.
Ett exempel är planerna på att bygga nya bostadsrätter strax norr om nuvarande Snäcklägenheterna.
Det gick vidare till regeringsrätten. Men så var något oklart och måste ändras innan det gick till regeringsrätten igen.
Då kunde ärendet överklagas en gång till. Nu hoppas hans Klintbom att ett beslut kommer före sommaren så att man kanske kan börja bygga efter sommaren.
Även Torsten Gislestam från Hamra framhöll att det är viktigt att kunna bygga på landsbygden. Men det finns ett okynnesöverklagande, anser han och tycker att grannyttranden bara ska få ges av permanent boende. Nu är det de fritidsboende som styr.
<span class=MR>Gödsel och flugor</span>
Ett annat ombud tog upp att bönder på Östergarnslandet är rädda för att sälja tomter, därför att sedan kommer det klagomål från dem som har köpt på lukt från gödsel och djur. Kan man planlägga ett område för jordbruk där bostadshus får uppföras?
En svår fråga. Jag tror nog att man får ta seden dit man kommer även om det dyker upp flugor till kaffet, sade Rigmor Stenmark
En annan fråga gällde Gotlandshems lägenheter i Ljugarn. Vill Gotlandshem sälja ut sina lägenheter på landsbygden? Svar gavs först av Thure Larsson, ordförande i Gotlandshems styrelse.
Vi har 5 200 lägenheter. Av dessa finns tio i Ljugarn. Ur Gotlandshems synpunkt är det de små enheterna som kostar pengar. Då har vi sagt att vi inte skall ligga kvar med de små enheterna utan sälja dem. Men det finns inget skrivet ännu, bara diskussioner med en företagare som vill satsa på Ljugarn, även inom andra verksamheter.
<span class=MR>Lyft för Ljugarn</span>
Vi har sagt att kan man kombinera fastighetsägande med annan verksamhet i Ljugarn så tror vi att det kan bli ett lyft för Ljugarn, sade Hans Klintbom, kommunstyrelsens ordförande.
Thure Larsson tog upp den 25-procentiga byggmomsen, som han vill få bort, därför att den fördyrar boendet.
Man måste tjäna minst 30 000 kronor i månaden för att ha råd med hyran i nya hyreslägenheter. 18 procent av hyran beror på skatter och avgifter. Men sedan finns det dem som säger att tar vi bort skatten då skulle byggherrarna sno pengarna.
Momsen kan vi ta bort helt. Vi får ha noll moms enligt EU-reglerna. så bort med momsen tycker jag. Men fastighetsskatten kan vi inte ta bort på direkten. Den ger i dag staten 123 miljarder kronor om året. Det tar nog 6-8 år att ta bort den skatten. Jag tycker i stället att man skall börja med att ta bort förmögenhetsskatt och sambeskattning, svarade Rigmor Stenmark.
Thure Larsson kritiserade också att kommunen tagit bort kommunal borgen vid villabyggen, något som har gjort det svårare att bygga villor framför allt på landsbygden. Hans Klintbom höll med om att detta inte är bra och att man skall "ta tag i frågan".
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!