Bristen på SD-förslag är medveten taktik

SD Gotland kritiseras för sin passivitet. Men det är ingen idé att lägga lokala förslag, svarar partiet – som alltjämt får mothugg.

SD har sex platser i regionfullmäktige, men två av ledamöterna har valt att bli politiska vildar.

SD har sex platser i regionfullmäktige, men två av ledamöterna har valt att bli politiska vildar.

Foto: David Skoog/Arkiv

Gotland2019-11-29 08:09

På regionfullmäktige i juni klubbades regionbudgeten. Ett förslag kallat C-M-L-KD stod mot ett från S-V-MP-FI. Nämnda partier gjorde flera yrkanden under debatten.

Det fullmäktigeparti som lyser med sin frånvaro i protokollet är Sverigedemokraterna. Partiet har knappt yrkat på någonting alls under 2019.

Några motioner har inte heller lämnats in av SD Gotland, som verkar föra en tämligen passiv lokalpolitik.

Detta har kritiserats både på ledarsidor och i sociala medier. Men enligt en insändare från SD Gotlands Lennart Modig Kihlberg är taktiken helt medveten.

"Det saknas knappast förslag från både höger och vänster", förklarar insändaren. Därför röstar man helt enkelt antingen med det ena blocket eller det andra.

Samtidigt uppges partiet lägga "mycket krut" på en annan samhällsmodell i stället. Och det arbetet måste, enligt insändaren, "självklart göras på riksnivå".

Sammantaget har detta tolkats som ett ointresse för lokal politik och för de beslut som faktiskt fattas på ön. Men det är, enligt insändarskribenten, en missuppfattning.

– Det är en vantolkning. Vi är snarare så pass intresserade av lokalpolitik att vi vill ändra förutsättningarna för den. Vi vill ha större kommunal självständighet, säger Lennart Modig Kihlberg.

Men ni är ju ett lokalt parti även nu, under rådande förutsättningar, med partistöd bör ni inte föra mer av en lokal politik då?

– Vi har ju ändå möjlighet att påverka genom att välja det ena eller det andra förslaget, svarar Lennart Modig Kihlberg.

GT har även kontaktat SD Gotlands ordförande Lars Engelbrektsson, för att höra om han och resten av partiet står bakom insändartexten.

– Vad då står bakom?! Det beror på hur du tolkar den! En text kan tolkas på olika sätt, svarar Lars Engelbrektsson.

Okej, men vad säger du om bristen på egna förslag?

– Vi har svårt att lägga fram egna förslag och få stöd för dem. Så vi sätter oss ner och tittar på de förslag som finns.

En av alla som reagerat på SD-insändaren är Ulla Pettersson (S). Och hon är fortsatt kritisk:

– Det är väldigt märkligt att ett parti ber om väljarnas förtroende och sedan sitter overksamma. SD får förutom sammanträdesarvoden också partistöd och en politisk sekreterare på 20 procent. Det är svårt att tolka partiets företrädare på annat sätt än att de medvetet mjölkar gotlänningarna på skattepengar, som de skickar direkt till partiledningen i Stockholm.

SD Gotlands ordförande Lars Engelbrektsson kan inte svara på huruvida partiet står bakom den omtalade insändaren eller inte. Det är en tolkningsfråga, menar han.
SD Gotlands ordförande Lars Engelbrektsson kan inte svara på huruvida partiet står bakom den omtalade insändaren eller inte. Det är en tolkningsfråga, menar han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!