Brister i matstånd på marknad i Klinte och på medeltidsveckan
Ett av matstånden på Klinte marknad kunde i värsta fall ha orsakat matförgiftningar, så dålig var livsmedelshanteringen enligt miljö- och hälsoskyddskontorets tillsyn. Ett av de inspekterade kebabstånden saknade tillstånd.Även på medeltidsveckans marknader har en hel del brister konstaterats. Miljö och hälsa rapporterar om "mycket smutsiga kylar" och om "oförpackade köttspett på golvet i en frys".
Ett av kebabstånden saknade tillstånd och när inspektörer från miljö- och hälsoskyddskontoret inspekterade det konstaterade de att det inte heller uppfyllde deras krav.
<span class=MR>Kontroller</span>
När ståndet kontrollerades igen en timme senare hade bristerna åtgärdats.
Förvaltningen upptäckte också att det slarvades med kylförvaringen och att livsmedel i vissa fall förvarades i kartonger direkt på marken.
Värst såg det ut i en grillvagn från Kalmar där inspektörerna hittade stora brister. Så stora att de " i värsta fall kunde ha orsakat matförgiftningar".
Miljö- och hälsa kunde konstatera bristande handtvätt, kemikalier som stod på golvet i vagnen och att det var väldigt smutsigt. Vissa livsmedel fick kasseras omedelbart.
Efter en timme kunde dock försäljningen fortsätta eftersom innehavaren då hade rättat till bristerna.
Utöver en del undantag verkar många av de som hanterar livsmedel vara ganska medvetna om de krav som gäller och flera av dem som inspekterades sågs använda plasthandskar, vilket inspektörerna tyckte var positivt.
Det sammanlagda resultatet visar ändå att regelbundna inspektioner är nödvändiga. Kontoret erbjuder sig att komma ut och informera om reglerna inför en marknad.
<span class=MR>En hel del brister</span>
Under medeltidsveckan inriktades tillsynen på marknadsstånd med stor eller känslig livsmedelshantering/försäljning, till exempel lammgrillning. Totalt kontrollerades elva marknadsstånd.
Vid inspektionerna upptäcktes bland annat "olämplig förvaring av livsmedel". Varmhållning av ris var för låg i ett fall. På en del håll saknades flytande tvål, termometrar och tak över grillarna.
I några av kylarna och frysarna var det mycket smutsigt och oförpackade köttspett hittades liggande på golvet i en frys.
Sammanfattningsvis konstaterar hälsoskyddsinspektören "en hel del brister", men att livsmedelshanteringen ändå har blivit bättre jämfört med tidigare år.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!