Senast den sjätte maj 2025 ska Region Gotland ha vidtagit åtgärder på Klinteskolan. Det gäller för brister rörande garantin för tidiga stödinsatser, extra anpassningar och särskilt stöd, studiehandledning på modersmålet samt frånvaro.
– Vi välkomnar granskningar från Skolinspektionen eftersom det är ett led i vårt förbättringsarbete. Vi tar beslutet på största allvar eftersom granskningarna riktas mot skollagen. Har vi brister eller åtgärdsområden så välkomnar vi såklart att kunna åtgärda det, säger Jörgen Norström, grundskolechef vid Region Gotland.
Tillsynen vid Klinteskolan har gjorts genom intervjuer med elever, lärare och representanter för elevhälsan och rektorn samt lektionsobservationer. Det gjordes även ett besök på skolan den 16–18 september 2024. De omständigheter som ligger till grund för beslutet handlar bland annat om brister kring tidiga stödinsatser för elever, att det saknas extra anpassningar och särskilt stöd.
Vidare belyses brister inom extra anpassningar som till exempel möjlighet att erbjuda muntliga prov för elever. Skolan brister också i sitt arbete med att erbjuda studiehandledning på modersmål samt frånvaron bland elever där Skolinspektionen bedömer att brister finns i uppföljning kring upprepad och långvarig frånvaro.
Lärarlaget är informerat på skolan. Likaså har man informerat vårdnadshavare på skolan.
– För oss handlar mycket av det här om att förbättra och stärka rutiner samt resurssäkra kring tidiga stödinsatser och studiehandledning, säger Jörgen Norström.
Har ni de resurser som krävs för att göra dessa åtgärder fram till maj nästa år?
– Vi kommer i dialog med skolledning, förvaltning och politik gemensamt analysera förbättringsåtgärder som kommer behöva vidtas utifrån det här beslutet. Här måste politiken vara med och diskutera utifrån de beslut vi fått.
Beslutet från Skolinspektionen går att överklaga. Det är dock inte något som Jörgen Norström eller förvaltningsledningen har diskuterat ännu.
– Vi har inte hunnit prata om det. Vi behöver först prata med skolledningen, vi har en återrapportering nästa vecka med Skolinspektionen där vi muntligt kommer få en dragning på vad man bygger beslutet på. Vi avvaktar tills efter det mötet, även om vi sällan överklagar Skolinspektionens beslut.
Känner du dig trygg med att ni kommer kunna åtgärda bristerna?
– Ja, det känner jag mig i trygg med att vi kommer kunna. I en dialog med politiken.