Bristfälliga planer mot mobbning i flera skolor
Bara två av Gotlands 48 skolor har tillfredsställande åtgärdsplaner för hur man förebygger mobbning.
Svårt
Skolinspektionen har kommit till sin slutsats efter att sammanställt de regelbundna tillsyner som skett från 2007 och ett år framåt. Preliminära uppgifter visar dessutom att bristerna trots det är lika omfattande även för förra året.
- Det är allvarligt. För att lyckas i arbetet mot kränkning och mobbning är det en förutsättning att eleverna är delaktiga. Det är elevernas arbetsmiljö det handlar om och det är de som är experter på hur situationen på deras skola ser ut, säger Lars Arrhenius, barn- och elevombud vid Skolinspektionen.
- Det är också svårt, för att inte säga omöjligt, att vidta rätt åtgärder om man inte först tar reda på vilka problem som finns på skolan.
En nedlagd
Den vanligaste bristen bland skolorna är att de åtgärder som skolan vidtar inte baseras på en kartläggning. Den näst vanligast bristen är att eleverna på respektive skola inte har fått vara med och ta fram planen. En annan vanlig brist är att skolorna saknar "rutiner för akuta åtgärder".
På Gotland har 48 skolor, från ettan och uppåt och dessutom friskolor, inspekterats. Bara två av dem hade en tillfredsställande åtgärdsplan anser Skolinspektionen.
Det var Fårösundsskolan och Fårö skola. Fårö skola är dessutom nedlagd sedan förra sommaren.
Gotlands Allehanda har förgäves sökt Peter Molin, förvaltningschef på barn- och utbildningsförvaltningen, för en kommentar
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!