Britton: Separera ö-bor och fastlänningar på färjan

Om reserestriktionerna tas bort bör gotlänningar och fastlänningar placeras på olika avdelningar på färjan. Det är ett av förslagen från professor Tom Britton som undersökt vad som händer med smittspridningen om resandet till Gotland tar fart.

Matematikprofessor Tom Britton har räknat på hur smittspridningen på Gotland kan påverkas om reserestriktionerna hävs.

Matematikprofessor Tom Britton har räknat på hur smittspridningen på Gotland kan påverkas om reserestriktionerna hävs.

Foto: Montage

Gotland2020-05-30 06:30

Gotland har än så länge haft en långsam spridning av covid-19 och relativt få fall jämfört med flera andra län i landet. På fredagen var det totalt 72 personer som konstaterats ha smittan. En central fråga är hur smittspridningen på ön utvecklas om reserestriktionerna lättar och turismen ökar. Tom Britton, matematikprofessor vid Stockholms universitet, har med hjälp av en modellering tittat närmre på just detta, med hjälp av Gotlands Allehanda. Tidigare har Tom Britton exempelvis undersökt när Stockholm kan uppnå flockimmunitet och hur många som kan avlida av viruset.

Genom att ta i beräkning hur många besökare Gotland normalt har under en sommar har han genom en matematisk modell kunnat dra slutsatser om vad som har störst påverkan på risken att gotlänningar smittas i sommar.

– Det är egentligen inget revolutionerande resultat utan bekräftar mycket av det vi vet sedan tidigare. De viktigaste faktorerna att ta hänsyn till är hur mycket fastlänningar beblandar sig med lokalbefolkningen på Gotland och hur stor andel av besökarna som är smittade. Det är viktigt att smittotrycket hinner minska mer innan resandet kommer igång. Andelen smittade i Stockholm är på väg ner, därför är det bra att semestrarna inte börjar än. För varje vecka som går minskar det förhoppningsvis, säger Tom Britton.

Att undvika större tillställningar, särskilt inomhus, kommer fortsatt att vara viktigt. Att Almedalsveckan ställdes in anser Tom Britton var ett klokt beslut för att undvika just stora folksamlingar. Destination Gotland har infört ett antal åtgärder för att minska trängsel och undvika smittspridning mellan passagerare under transporter till och från ön. Tom Britton föreslår ytterligare en åtgärd: att skilja på gotlänningar och fastlänningar i olika avdelningar på färjorna.

– Jag tänker att färjan är ett kritiskt moment om man vill minska kontaktytorna mellan människor. Om det är trångt skulle den åtgärden kunna ha viss effekt, säger han.

I Gotlandsmodelleringen har han delat in fastlänningar i två kategorier, långtidsbesökare och korttidsbesökare. De så kallade korttidsbesökarna förväntas i högre grad bidra till smittspridningen än besökare som stannar länge, eftersom korttidsbesökarna oftare byts ut och nya personer tillförs som kan bära på smittan. Besökarna som stannar under en kortare tid antas också ha fler kontakter med gotlänningar eftersom de kan tänkas bo på hotell eller vandrarhem, äter ute och rör sig i stadskärnan i en annan utsträckning.

– Det är ingen katastrof för Gotland om det kommer en smittad person, det är om det kommer många och de bidrar till smittspridningen som risken ökar, säger Tom Britton.

Om resandet kommer igång är det ännu viktigare att behålla nuvarande restriktioner på Gotland med fysisk distansering och isolering vid symtom, eftersom läget annars riskerar att bli mer riskabelt, menar Tom Britton.

– Ju mer utåtagerande man är ju större risk har man att smitta eller smittas. Det gäller främst inomhus. Trånga diskotek är exempelvis inte så bra, min gissning är att sådana inte kommer att vara öppna i sommar, säger han.

Resultatet från undersökningen är än så länge inte kvalitetsgranskad men rapporten kommer att publiceras inom de närmsta dagarna.

Tom Brittons slutsatser

Korttidsbesökarna förväntas bidra till smittspridningen i högre grad än långtidsbesökarna, eftersom de "byts ut" mer och därmed i högre grad tillför nya smittsamma individer.

För att undvika alltför många kontakter mellan gotlänningar och besökare bör större tillställningar undvikas och att minimera trängsel på färjan genom att skilja på ö-bor och besökarna i olika avdelningar under transporten.

Det är viktigt att behålla nuvarande restriktioner på Gotland under sommaren om resandet ökar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!