Brödbitna damer passade på att fylla skafferiet i När
Gotlands läns hushållningssällskap årliga julmarknad kunde inte ha fått en mer stämningsfull inramning till sitt 20-årsjubileum. I år är turen kommen till När och i går trotsade hundratals besökare de snöiga vägarna för att komma dit.
Rökt korv och äpplen
Det blev liksom precis som många tycker att det borde vara på en julmarknad. På den snövita gårdsplanen doftade det av marschaller och rökt korv och i bodarna doftade det äpplen, honung, vaxljus och nybakt bröd. Det sistnämnda verkade gå, om inte som smör i solsken, så som bara ny- och hembakta limpor och bullar kan göra på en julmarknad.
Veronica Östling, Hushållningssällskapets marknadsgeneral, var nöjd. Snöandet förde förvisso med sig en del oförutsett strul med elförsörjning, snöröjning och ideell personal som inte kunde ta sig dit, men framåt eftermiddagen hade det mesta rett ut sig.
Hon berättade vidare att man i år först funderade på att hålla marknaden i Flextronics gamla lokaler, eftersom man vill ha ?aktuella platser? som är stora nog för alla som vill vara med. Det föll dock på bristande tillgång på köksutrymmen.
I stället blev alltså prästgården i När skådeplatsen för Hushållningssällskapets tre dagar långa julmarknad 2004. De över 60 försäljarna är där utspridda i bodar och brygghus och på prästgårdens och församlingshemmets båda våningar.
Marknadens stomme är som vanligt mycket ?helylle?, med stickat, virkat och tovat, kokt, saftat och syltat, vävt, broderat och snidat???en veritabel uppvisning i gotlänningarnas fingerfärdighet och kreativitet. En del mer moderna inslag har tidsenligt nog också letat sig dit, som hälsosamma magnetstenar, vakuumpackad ost och mer och mindre nytryckta böcker med Gotlandsanknytning.
Allsångskväll
Marknaden invigdes av landshövding Marianne Samuelsson och den första dagen avslutades sedan med allsångskväll med advents- och julsånger i När kyrka. Lördagen avslutas däremot av Folkhögskolans musikklasser, medan Kjell Thomsson spelar och sjunger på både lördag och söndag.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!