Bröder gör upp i rätten om vem som äger vad?

Två bröder från Gotland
(56 och 44 år) har råkat i luven på varandra och den äldre, har nu stämt lillebror och kräver att han ska lämna tillbaka en mängd föremål.
Och det är inga småsaker det rör sig om.
Värdet av konst, möbler och andra föremål som den 56-årige brodern vill ha tillbaka, uppgår till åtskilliga hundra tusen kronor.
Till det kan läggas en myntsamling på drift, värd en halv miljon.

Gotland2002-07-19 04:00
Båda bröderna är misstänkta för häleri och stöld i en mycket omfattande härva. Åklagaren i Norrköping räknar med att väcka åtal mot slutet av sommaren. 56-åringen misstänks för stölder ur kyrkor bland annat, 44-åringen för att ha förvarat stöldgods.
När 56-åringen, som är huvudmisstänkt i den stora stöld- och hälerihärvan, nu vänder sig till tingsrätten för att få tillbaka sina föremål, påpekar han genom sin advokat att det börjar bli bråttom.
Den yngre brodern håller på att sälja sina ägodelar och storebror misstänker att han tänker bosätta sig utomlands!
Historien om de försvunna antika föremålen börjar i november 1997.
<span class=MR>Från herrgård till fritidshus</span>
Bröderna, som då uppenbarligen stod på god fot med varandra, "...företog en transport av en mängd lösöre" som det heter i stämningsansökan, från en herrgård i Östergötland till ett av 44-åringen disponerat fritidshus på Gotland.
I den transporten fanns bland annat en boksamling som 56-åringen äger. Böckerna har värderats till drygt 2,7 miljoner kronor.
Och i den samlingen, ingick bland annat den omskrivna dyrgripen värd en miljon kronor, Isaac Newtons "Philosophiae Naturalis Principia Mathematicae" från 1687, en bok som enligt värderingsmannen vid Stockholms handelskammare, är "ett av den vetenskapliga världens mest betydande verk".
I samlingen ingick också bland annat en bibel från 1600-talet värd 20000 kr, en sjöatlas från 1600-talet värd 125000 kr, ett ex av originalupplagan av Darwins "On the origin of species" från 1859, värderad till 60000 kronor etc.
Men en rad föremål samt boksamlingen togs i beslag av polisen i samband med den stora utredningen som Norrköpingspolisen arbetat med i över ett år.
Sommaren 1999 såldes 56-åringens fastighet i Visby innerstad.
En del av köpeskillingen överfördes till kronofogdemyndigheten och samtidigt hävdes ett beslut om kvarstad på en mängd föremål som 56-åringen och hans maka blivit av med. Myntsamlingen fick de däremot inte tillbaka, den förvarades hos en flyttfirma i Visby.
<span class=MR>Körde hem mynten</span>
Men vid något tillfälle samma år, lyckades 44-åringen få loss myntsamlingen och körde hem mynten till sig.
Samlingen som alltså är värd cirka en halv miljon kronor, innehåller bland annat en stor samling franska mynt varav det äldsta är från år 1561. I samlingen ingår också arabiska och baltiska mynt samt en medeltida, gotländsk brakteat.
En del av godset som var belagt med kvarstad, återlämnades eftersom det tillhörde 56-åringens hustru.
När beslaget hävdes, hamnade en del av lösöret i 56-åringens hus i Visby, annat kom under lillebror beskydd i dennes fastighet i Visby.
Värdet av alla möbler, konstföremål med mera som var belagt med kvarstad, uppgick till drygt 823000 kronor!
<span class=MR>Tömde huset</span>
År 1999 såldes alltså 56-åringens hus och lillebror och dennes hustru bistod då med att tömma huset (eftersom 56-åringen då fanns under kriminalvårdens beskydd).
­ Men jag har aldrig fått tillbaka dessa föremål! hävdar han nu i stämningsansökan.
Och det är för att hävda sin rätt och åter bli ägare till det som han menar tillhör honom, som han nu med hjälp av advokat vänder sig till tingsrätten och ber rätten lösa tvisten. Formellt hävdar han "bättre rätt till lös egendom".
Men han menar att det är lite bråttom eftersom han hört att brodern tänker bosätta sig utomlands.
Man begär därför att den rättsliga processen ska inledas snarast.
56-åringen är numera bosatt på en ort i Östergötland
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om