Bröderna är årets nötköttsproducenter

Bröderna Lars och Olof Farinder driver två gårdar tillsammans. I år har de utsetts till årets nötköttsproducenter för användning av ett automatiskt vägningssystem.

Lars och Olof Farinder driver nötköttsproduktion, växtodling och entreprenadkörning tillsammans i S&V Lantbruk.

Lars och Olof Farinder driver nötköttsproduktion, växtodling och entreprenadkörning tillsammans i S&V Lantbruk.

Foto: Mathilda Lavergren

Gotland2020-05-05 14:00

Olof och Lars Farinder driver S&V Lantbuk. S står för Stenstugård där Olof bor tillsammans med Cecilia och deras två barn John och Maria. V står för Väster väte där Lars bor med Annika och deras tre barn Axel, Erik och Tilia. De tog över de båda föräldragårdarna 1997 respektive 1994. I år har de blivit utsedda till årets nötköttsproducenter av föreningen Gotlands nötköttsproducenter.

– Det är roligt, nu får man reda på att man gör nånting rätt, skrattar Olof Farinder.

Varje år har Gotlands nötköttsproducenter olika kriterier för vem som ska tilldelas priset, i år handlade det om innovation. Olof och Lars använder sig av ett automatiskt vägningssystem där djuren kan väga sig själva.

– De går in i en vågbur och varje djur har ett elektroniskt märke i örat, så får man in vikten i ett datorprogram, säger Lars Farinder.

På så sätt kan de hålla reda på tillväxten av djuret och veta när de är dags att skickas till slakt.

– Man kan se tillväxtkurvan väldigt enkelt med det här systemet och kan skicka de till slakt med en jämn vikt, som inte annars är lätt med ögonmåttet, säger Olof.

– Det gör att vi inte fastnar i kö och får vänta på slakt, vi kan planera lättare, säger Lars.

Vågburen står en vecka i taget hos varje grupp med ungdjur och det är något de använt sig av i tio år. Fler på Gotland har börjat använda den elektroniska märkningen, och de hoppas att det snart ska bli obligatoriskt.

– Då slipper vi det momentet att sätta in ett märke i varje djur som vi köper in, säger Lars.

De hade mjölkproduktion fram till 2008, därefter ställde de om till enbart nötköttsproduktion och nu tillhör de tiotal gårdar på Gotland som producerar över 500 djur till slakt om året.

– Det är inte en sådan bunden produktion som mjölkproduktion. Det här funkar bra för familjerna i tiden vi ligger just nu, säger Lars.

Förutom nötköttsproduktionen har de växtodling och entreprenadkörning. De brukar 370 hektar, 180 är deras egen mark och resten är arrende.

Förutom Lars och Olof så har de haft Linus Gomér som anställd i 20 år på gården och Olofs fru Cecilia sköter bokföringen. Bröderna är överens om att de vill växa och utveckla företaget och funderingar finns på större ladugård och mer odlingsmöjligheter.

– Att bara köra i samma spår hela livet känns inte så inspirerande, man vill utveckla sig hela tiden, säger Lars Farinder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om