Bröderna hittade varandra i Dekadensen

Det är mer än ett musikalisk återseende när bröderna Henrik och Håkan Carlén återförenas i Dekadensen – avskalat, akustiskt och på gotländska.

Foto: Caroline Arlestrand

Gotland2019-11-02 19:03

Det finns en alldeles särskilt historia bakom hur brödernas band fick sitt namn. När Håkan Carlén för några år sedan flyttade in i en rivningskåk i Göteborg försökte han få ihop sitt namn av bokstäver som låg i en hög på golvet. Det gick inte. Som i Alfapet försökte han i stället att konstruera det längsta ordet han kunde komma på. Håkan fick han ihop ”dekadensen”, som fick pryda hans dörr. Ordet har levt vidare och har inte bara gett namn åt Håkan och Henrik Carléns gemensamma projekt, utan även den låt som nyligen släppts.

– Jag började skriva låten när jag var trött på mig själv, att jag aldrig landar i nåt. Det är en hyllningslåt till alla neurotiker, berättar Håkan.

”Dekadensen” är en sång på gotländska om att falla till botten och finna essensen, dekadensen.

– Det blir mer på riktigt när man skriver på svenska, det går inte att gömma sig bakom en massa konstiga engelska ord. Och på gotländska kommer man ännu närmare, säger Henrik Carlén.

Eric Palmqvist har producerat.

– Vi spelade in fem låtar i våras. Planen är att släppa ett album, säger Henrik som tycker att Eric varit lyhörd och uppfattat brödernas intentioner:

– Vi stångades en del med Eric, men han har ändå varit en stor influens. Det har blivit en bra mix av det vi vill och hur han tycker att det ska låta.

Inspelningen bjuder på en bredare ljudbild, men live är Dekadensen två akustiska gitarrer och sång på gotländska. I somras blev det 5-6 spelningar på mindre ställen runt om på ön.

– Det lilla formatet passar oss. Det finns många mysiga små ställen och med textbaserad musik är det kul att ha en publik som lyssnar, säger Håkan.

Många gotlänningar har hört Håkan och Henrik Carlén tidigare. Tillsammans med brodern Johan och några till bildade de Zenith of Zeal, ett band som med Kappelshamn som utgångspunkt spelade folkpop kryddad med dragspel och fiol.

– Vi spelade in en demo med några låtar och var bra på gång. Men när Håkan flyttade till fastlandet blev det svårt att hålla ihop bandet, berättar Henrik om varför bandet splittrades 2000.

Zenith of Zeal återförenades för en spelning på Vadstuck 2003. Därefter var det definitivt punkt för bandet.

Medan Håkan spelat folkpop och i ett ukuleleband i Göteborg har Henrik musicerat hemma på kammaren. Tanken att göra något tillsammans växte med tiden, och för 2-3 år sedan började de skicka låtar till varandra.

– Det har gått 20 år sedan jag flyttade. Nu har vi har hittat tillbaka till varandra, säger Håkan som tycker att det är mer än en musikalisk återförening.

Nu gäller det att hålla ihop Dekadensen. Håkan bor i Göteborg, medan Henrik är kvar på ön. Och det är Gotland som är hemmaplan för bandet.

– Håkan kommer hit i december, och planen är att ha 2-3 spelningar då, säger Henrik.

Flera låtar har tillkommit under det långa uppehållet.

– Vi har ett tjugotal låtar som vi tycker är något. Planen är att genomföra en rad spelningar på Gotland i sommar, gärna uppdelat i två omgångar med 4-5 spelningar i varje, säger Henrik Carlén.

Även om Håkan och Henrik tycker det är skönt i det lilla formatet som duo håller de dörren öppen för en större konstellation.

– Dekadensen får gärna vara lite löst i kanten. Vi kan bli fler, säger Henrik.

Bröderna Carlén

Henrik Carlén

Ålder: 44

Bor: Visby

Håkan Carlén

Ålder: 42

Bor: Göteborg.

Aktuellt: Släpper singeln ”Dakadensen” nu i november, som ska följas upp med ett album.

Tidigare band: Smudge och Zenith of Zeal, som bestod av Håkan Carlén - Sång & gitarr, Henrik Carlén sång o gitarr, Johan Carlén – Bas, Wictor Johansson – banjo och dragspel, Henrik Bergklint – trummor samt  Jonas Hentati-Sundberg – fiol.

Karta: Kappelshamn
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!